Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vybíráte štěně pod stromeček? Chovatelka radí, jak nenaletět šmejdům z množíren

Autor: Jana Ulrichová - 
22. prosince 2019
07:41

Rozhodli jste se pro pořízení štěňátka jako živého dárku a teď přemýšlíte, jak správně vybrat? Pokud už jste zvážili všechna pro a proti a jste si jisti, že mu dáte ten správný domov, přijde na řadu otázka, kde štěně vybrat.

Papíry původu nejsou záruka

Pořídit si můžete pejska čistokrevného s průkazem původu (PP) nebo křížence, odvézt si ho můžete od chovatele nebo také z útulku.

„Je dobré vědět, že PP není zárukou zdraví, dává však minimálně jistotu, že kupujeme zvíře daného plemene, jehož chovatel musel splnit podmínky chovu. U každého plemene jsou tyto podmínky jiné. Některá plemena mají nařízené zdravotní testy, zkoušky z výkonu, prověření a posouzení povah, a co je příliš mimo měřítka, do chovu nesmí,“ uvedla chovatelka a canisterapeutka Lucie Kout. Dodala, že je zde také záruka kontroly vrhu poradcem chovu a jistota, že štěňátka rodné hnízdo neopustí před uplynutím zákonné lhůty.

Sledujte, jak se štěně chová

Štěňata bez PP jsou levnější, často se ale stává, že jejich chovatelé nakryjí mezi sebou psy s genetickými vadami nebo se o štěňata nedostatečně nestarají. „První týdny jsou přitom v životě štěňátek tou nejzásadnější etapou, kdy si osvojují spoustu nového. Pokud jim chovatel nedá dostatek péče nebo je odebere od matky příliš brzo, štěňátka jsou nesocializovaná, bázlivá nebo se objeví jiné problémy,“ uvedla chovatelka. Dodala, že zájemci o štěně by měli vědět, že u chovatelů bez PP žádná kontrola ani záruka není. Obezřetnost je ale na místě i u chovatelů s PP, ne každý je kvalitní. „Někteří splní pouze nutné minimum, jiní do svých zvířat investují mnohem víc nad rámec povinností,“ dodala Lucie Kout.

Šetřit není na místě

Důležitá je také finanční stránka nákupu štěněte. Lidé se stále ještě rozhodují podle ceny. „Na zvířeti chtějí ušetřit, přitom jim není zatěžko investovat desítky tisíc do nových technologií, jako jsou telefony a počítače,“ řekla. Počáteční investice je přitom tím nejmenším. „Možná pořídíte štěně o pár tisíc levněji, i když dnes se ceny mezi zvířaty s a bez PP povážlivě stírají, je možné ale, že koupíte štěně začervené, hubené, nemocné a rázem pak rozdíl mezi štěnětem s PP a bez PP zaplatíte nebo dokonce mnohonásobně přeplatíte při prvních návštěvách veterinární ošetřovny,“ upozornila.

Pejsek z útulku

Další možností je vzít si pejska z útulku. Objevují se v nich i štěňátka, převažují ale odrostlí psi, u kterých odpadá starost s učením hygienických návyků, někteří jsou dokonce i vycvičeni. „Adopce je skvělým řešením pro lidi, kteří chtějí udělat dobrý skutek. Musí si být ale vědomi toho, že takový odložený či zatoulaný pejsek si se sebou ze starého domova nemusí donést pouze to dobré,“ řekla. Dodala, že není nic, co by vás dokázalo plně připravit na příchod psa. Každý je jiný a každý potřebuje něco jiného. Je proto dobré poradit se předem s chovatelem, pracovníkem útulku nebo spolku věnujícímu se záchraně zvířat.

 

20tina12 ( 26. prosince 2019 18:43 )

Na Vánoce Neeee!! Rodiče přemýšlejte, je to živá bytost!!

.tg.bb ( 23. prosince 2019 14:45 )

Bohužel, jsme stále ovlivňováni, co už naši rodiče považovali za roztomilé. Babička přivezla na Staré Bělidlo koťátka, taková normální rodinka měla pod stromečkem v košíku dvě (!) štěňata, obrazovkám dlouhou dobu vládl roztomilý Bohouš, uřvané dětské filmy provázel vždycky nějaký pes (Táto, sežeń štěně) takže si všichni myslí, že mít psa je zábavná dětská záležitost.

koloman ( 22. prosince 2019 17:50 )

Já kdybych byl chovatel NIKDY bych neprodal štěně pro fakany jako dárek pes není věc ani hračka většina jich po vánocích končí v útulku dnešní rozežraní spratci mají jiné zájmy ne se starat o štěně chudáci psi.

synchtora ( 22. prosince 2019 10:47 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

anna1234 ( 22. prosince 2019 10:42 )

.. ty jsi všechno vyjmenovala za mně o množírnách se píše pořád, ale nutné je uvědomit si přesně to co jsi napsala, to je realita. Pro mnohé, kteří vidí ve štěňátku jenom roztomilou kuličku, bývá rozčarování obrovské!

Zobrazit celou diskusi