Překvapivý vývoj přineslo jednání zastupitelstva na pražském magistrátu. Politici v noci na pátek odvolali z rady primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Irenu Ropkovou a Hanu Novákovou (obě ČSSD). Rada má nyní sedm členů.

Pro Krnáčovou byl noční vývoj překvapením. „Hlasovala jsem podle koaliční smlouvy,“ podotkla. 

Koalice ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) ale podle ní pokračuje dál, smlouva vypovězena nebyla. „Já vidím koalici jako funkční, i když nedostatky tam samozřejmě byly a jsou. V každém společenství, které má na něčem pracovat, a zejména v tak komplikované agendě jako Praha, vznikají nesrovnalosti. S těmi se musíme dokázat poprat,“ dodala primátorka.

Video
Video se připravuje ...

Nepřátelé? Kdepak! Krnáčová líbala Stropnického, ten jí pak držel deštník Matěj Smlsal

Další vývoj nechtěla předjímat, odkázala na nadcházející pondělní jednání. Ještě v pátek odpoledne ale přispěchala s následujícím prohlášením:

„Rada hlavního města Prahy pod mým vedením fungovala a funguje velmi dobře. Dnes jsme se sešli, abychom si rozdělili kompetence odvolaných radních a připravili se na úterní zasedání. Je na nás, abychom dokázali, že koalice má své opodstatnění a schopnost fungovat společně.

Nedostatky v jejím fungování samozřejmě byly a jsou. Ale při práci na tak komplikované agendě, jako je ta pražská, mohou vznikat nesrovnalosti. S nimi se musíme poprat a pak to může fungovat. Já se rozhodně nevzdávám.“

Stropnický poděkoval Krnáčové, že ho podržela

Matěj Stropnický vidí za svým odvoláním developerskou lobby. „Vzpoura přátel starých pořádků ležela v sále zastupitelstva včera od rána svinutá jako had. Na programu bylo totiž poprvé i 91 změn územního plánu, ze dvou třetin mnou s posvěcením Rady HMP navržených k zamítnutí, jimiž by se město přestalo rozlézat do krajiny, kde se nehovělo ničím soukromým zájmům a kde developeři přicházeli v úhrnu o stovky milionů korun. Například na Trojmezí či u Džbánu,“ napsal Stropnický na Facebook.

Své odvolání považuje za dýku do zad. „Poté, co se mě nepodařilo odvolat prostřednictvím veřejného tlaku, koaliční partneři zvolili jiný způsob, v noci a de facto v utajení dýkou do zad,“ řekl.

„Byl to ale skvělý téměř rok. Děkuju své kanceláři, celé Trojkoalici a zeleným zvláště. Děkuji i pětici statečných zastupitelů ANO, kteří pro mé odvolání ruku nezvedli: Krnáčová, Kaplicky-Fuchsová, Nacher, Polách, Nepil. Děkuji také všem pirátům a komunistům, kteří byli rovněž proti,“ doplnil.

Trojkoalice neodchází, ale bude jednat i jinde

Trojkoalice oznámila, že z pražské koalice zatím neodchází. Bude jednat o možné spolupráci se všemi stranami kromě KSČM.

„Jsme stále členy radniční koalice a z logických důvodů čekáme, že to tak bude do příštího jednání zastupitelstva 5. listopadu,“ řekl radní Jan Wolf.

Radní Jana Plamínková dodala, že bude nejspíš potřeba pražskou koalici rozšířit, aby byla stabilnější. Nyní má převahu jen jednoho hlasu.

TOP 09 v žádném případě nevstoupí do současné pražské koalice, řekl novinářům místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS se pak nechce účastnit vůbec žádné vlády ve městě, uvedl její předseda Petr Fiala. Obě strany jsou ale připraveny jednat o dalším vývoji.

Babiš je překvapený, Sobotka Prahu lituje

Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je vývoj v Praze překvapením. Pražská koalice by podle něj měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si Praha zasloužila více stability a méně politikaření. „Je mi Prahy líto, hlavní město má spoustu nedořešených problémů a zasloužilo by si více stability a méně politikaření,“ uvedl.