Přehlídka moderních světel a projekcí. Tak to je Signal festival. V Praze začal už jeho třetí ročník. Letos se ale poprvé do programu mohou zapojit i diváci. „Na Signalu se kreativitě meze nekladou. Některé instalace tak mohou ovládat sami návštěvníci. Třeba hlasem, jiné naopak reagují na pohyb. Další novinkou jsou 3D projekce,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Světelné instalace vytvořili umělci z celého světa. Jejich úkolem bylo hlavně to, aby dokázaly zaujmout i náročnějšího diváka. Mezi největší atrakce patří Signal Dóm na Klárově se čtvrthodinovou audiovizuální show, ve které si připadáte jako v planetáriu.

Signal by mohlo navštívit až půl milionu diváků

Další zajímavostí letošního ročníku je i doprovodný program. Ten tvoří nejen večerní party, ale i „Škola nových médií“, která návštěvníkům popisuje, jakým způsobem umění ovlivňuje nové technologie a obráceně. Organizátoři odhadují, že letošní ročník navštíví rekordních půl milionu diváků.

Rozpočet Signal festivalu je 30 milionů korun. Placen je především ze sponzoringu a grantů. Jednotlivé instalace si mohou návštěvníci prohlédnout vždy od 19:00 do půlnoci. Pro lepší orientaci organizátoři přichystali i chytré aplikace pro Android a iOS. Ty Vám ukážou doporučovaný směr trasy i potřebné informace o dílech.

Fotogalerie
18 fotografií