Ačkoliv se může začít opravovat hned, není vůbec jasné, kdy rekonstrukce začne. „Přesný termín zahájení a skončení oprav v tuto chvíli nelze předjímat,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj je ale způsob, kdy magistrát sežene provozovatele, který opravu za 270 milionů zaplatí, nejvhodnější.

Pro současné provozovatele farmářských trhů v Praze je však taková investice nepředstavitelná. Město se teď snaží sehnat investora i v Německu. Projekt přestavby Staroměstské tržnice do původního stavu odjeli zástupci magistrátu prezentovat na mnichovský veletrh Expo Real.

Postup hlavního města se ale nelíbí první městské části. „Kdyby tento jedinečný objekt byl svěřen Praze 1, tak by Praha 1 provedla rekonstrukci z vlastních zdrojů s tím, že by následně vybrala nájemce z okruhu osob a organizací, které dnes provozují úspěšné farmářské trhy. Magistrát tyto provozovatele ale diskvalifikuje nastavením parametrů výběrového řízení a hledá nájemce v Mnichově,“ kritizuje radní pro majetek Prahy 1 Tomáš Macháček.

Ten se běžně s provozovateli trhů v Praze baví. A všichni mu říkají, že o Staroměstskou tržnici zájem nemají, protože tolik peněz neseženou. „Výběrového řízení se nebude účastnit například sdružení provozující farmářské trhy na náplavce či na Jiřího z Poděbrad a ani další významní a zkušení provozovatelé pražských tržišť,“ dodal radní Macháček.

Vznikne bazilikální hala

Po rekonstrukci vznikne opět velkorysá bazilikální hala s hlavní a příčnou lodí, místu jejich křížení bude dominovat mohutná kopule. „Tak tržnice vypadala dřív. V 70. letech se ale rozhodli, že to prostředí jakoby vylepší. Ale místo toho, aby budovu pořádně opravili, tak do ní vestavěli v podstatě další objekt. Vytvořili strop s klimatizací, čímž znemožnili průhled na původní konstrukci, a tím dům v podstatě zabili,“ tvrdí historik architektury Zdeněk Lukeš.

Ten vzpomíná, že do 70. let stály v ohromné hale dřevěné stánky a pulty. Po zásahu ale tržiště zmizelo a prostor se rozdělil. Vznikl zde supermarket a další obchody.

Nyní se počítá s prostorem pro přibližně padesát prodejců, začátkem 20. století jich tam ale bylo až tři sta. Trhovci stávali u stánků, které byly označeny jejich jmény. Také nyní se počítá s tabulkami, které mumraj na trhu zpřehlední.

Kam v Praze na ovoce zdarma? Proč z Blanky udělají lezeckou stěnu i rozhlednu? A jaké muzeum může vzniknout na Letenské pláni? Podívejte se na nový díl pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha nabízí ovoce ZDARMA! V Blance bude letecká stěna! A kolik věží má Praha? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček