Proti bourání protestovala řada iniciativ, ovšem marně. Majitel, kterým je společnost ORCO, má demoliční výměr, a ve zbourání budov mu tedy nic nebrání.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě) Blesk.cz řekl, že je bouráním zaskočen. „Demolici má investor povolenou už několik let, to ano. Posledního půl roku jsme s ním ale jednali, co se tam bude dít. Říkali jsme mu, že dílny mají velkou hodnotu a bylo by dobré je zachovat. Od něj vůbec nezaznělo, že už se soutěží firma na bourání. Je to skutečně zvláštní přístup,“ posteskl si.

Čižinský navíc nechápe, proč se začalo bourat právě nyní. „Teď je na pozemku stavební uzávěra, takže se tam stejně nedá nic postavit. Musí se přijmout nový územní plán,“ upozornil.

Společnost CPI, která pro ORCO demolici zahájila, potvrdila, že bagry najely do areálu právě dnes. „Potvrzujeme, že jsme demolici zahájili a potrvá přibližně tři měsíce,“ sdělil Blesk.cz mluvčí CPI Jan Burian.

Ředitel ORCO Jiří Dedera poté vydal několikavěté prohlášení. V něm informuje, že rozhodnutí o demolici padlo letos v dubnu. „Stav nemovitostí je již dlouhodobě neudržitelný, ale duch místa v této lokalitě nezanikne, protože významné architektonické prvky industriální výstavby budou zachovány a zakomponovány v budoucí podobě projektu,“ uvedl.

Mezi novostavbami trocha historie opravdu zůstane. Jeden malý domek, který je památkově chráněný, bagry zbořit nesmí. Nezaniknou ani vybrané sloupy. Ty se odevzdají památkářům a poté se začlení do projektu. 

Zatím se neví, co v Bubnech vyroste

Co přesně ale na pozemku vyroste, zatím není jasné. Záleží i na jednání s magistrátem a Prahou 7, které mají říct svou představu. Samotná výstavba má pak trvat desítky let.

Původně se mluvilo o tom, že v Bubnech vzniknou byty pro šest tisíc lidí a téměř 20 tisíc pracovních míst. Plánoval se i univerzitní kampus, škola, knihovna a samozřejmě také parky či parkoviště. Vzniklo by tak město ve městě.

Je to barbarství

S demolicí budov zásadně nesouhlasí Klub za starou Prahu. „Vždyť i v rámci studií, které existují, tam haly mohly zůstat. Vnímám to jako barbarství," řekl Blesk.cz Richard Biegel, člen klubu a ředitel Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK.

Ten se nebrání tomu, aby v Bubnech město ve městě vyrostlo. Právě historické budovy by ale podle něj vtiskly nové čtvrti tvář. „Pamět daného místa je nejlepší vklad do toho, aby město ožilo. Oni boří něco, co by utvářelo místo,“ dodal smutně.

Zprávy z metropole zábavnou formou, to je nový pořad Selfie z Prahy. Reportér Matěj Smlsal ho natáčí na mobil a selfie tyč. Vychází vždy v pátek. Podívejte se na aktuální díl:

Video
Video se připravuje ...

Selfie z Prahy: Hrobku nabízejí jako byt. A nový přívoz nezvládá nápor davů Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček