"Automat by měl začít fungovat v příštích dvou letech, prozradil Hospodářským novinám šéf firmy Koruna Palace Management Marek Moravec. Podle něj nyní jednají se třemi vážnými zájemci.

Rozlehlý lidový bufet byl vybudovaný v roce 1931 podle projektu architekta Ladislava Machoně a zabíral plochu sedm set devadesát metrů čtverečních. Nabízel teplé i studené občerstvení včetně nápojů. Podle pamětníků se tu prodalo tři tisíce bramboráků denně. Hit byl tehdy i proslulý jahodový koktejl. Toho se vypilo až 1500 sklenic denně.

Díky lidovým cenám automat navštěvovali tehdejší komunističtí funkcionáři i chudí studenti. "Trochu se inspirujeme sítí tuzemských restaurací Lokál," naznačil správce paláce, že ceny už retro nebudou.

Jak to bylo doopravdy s ruským vejcem?

Ruské vejce nemá s Ruskem nic společného. Vzniklo v padesátých letech na Václavském náměstí právě v legendárním Automatu Koruna. Říká se že tehdejší provozní Josef Hliňák řešil nepříjemnou situaci s plesnivou červenou řepou, zapáchajícími sledi a vejci s propadlou skladovací lhůtou. Donutil šefkuchaře Jiřího Tučnera, aby odpadky nakrájel, smíchal s bramborovým salátem, přihodil vejce natvrdo a celé to polil lžící majonézy.

Aby to tehdejším komunistickým schvalovacím řízením prošlo bez problému, nazval novou směs "ruské" vejce. Zanedlouho se rozšířilo po celém Československu a pochutnávaly si na něm i sovětské vládní delegace. v roce 1961 byl Hliňák za odměnu jmenován ředitelem podniku Lucerna-Barrandov.

Chutnalo vám v legendárním Automatu Koruna nebo jste tam dokonce pracovali? Ozvěte se nám na Facebooku, mailu tip@blesk.cz nebo na telefonním čísle 724014586. Váš příběh zveřejníme.