Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Reportérka Blesku zve do Akademie žurnalistiky: Nejlepší příběhy píšou sami lidé!

15. srpna 2014
13:29

Novinářská profese možná vypadá z laického pohledu jednoduše, za některými články se ale skrývají hodiny, někdy i týdny práce! Například Eva Fraňková (29) z redakce servisu deníku Blesk se zaměřuje na občansko-právní spory. Je součástí týmu Ombusman Blesku a přiznává, že složité kauzy trvají dlouho, než si o nich uděláte objektivní obrázek.

"Mě tahle práce baví právě proto, že můžu pomáhat lidem," říká sympatická blondýnka Eva, zatímco ji do e-mailové schránky spadlo během hodiny dalších několik zpráv. Dostátá totiž témata do projektu OMBUDSMAN BLESKU, který řeší spory, a musí si pročítat všechny dokumenty, které ji lidé pošlou.

"Nejlepší příběhy se ale vážně píšou přímo v domovech našich čtenářů," říká Eva.

Reportérka Blesku Eva Fraňková. Reportérka Blesku Eva Fraňková. | Blesk - Martin Pekárek

"Musíme být opatrní a hodně objektivní, abychom pomohli, ale neublížili. V takových sporech má většinou každá strana svou pravdu a kdo zvítězí, to rozhodne většinou až soud," popisuje Eva Fraňková.

Do práce chodí každý den sice až po deváté hodině, ale často tráví dny i noci mimo kancelář s mikrofonem v ruce. "Pomohli jsme například paní z Plzeňska, které zemřel muž na rakovinu a ona podezírala nemocnici, že jeho péči zanedbala," vypráví Eva. "Dlouho se nic nedělo, s paní nikdo nekomunikoval, ale až když jsme se o to začali zajímat my, dostala konečně odpověď. Teď čekáme, jestli také uznají chybu," dodává.

Eva Fraňková v akci, reportérka, která vám pomáhá řešit problémy, podívejte se na video:

Video Reportérka Blesku Eva Fraňková: U vás doma se píšou největší příběhy! - David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Eva vystudovala publicistiku a do Blesku se dostala klasickou cestou, přes pracovní pohovor. Jestli vás její práce zaujala, můžete se vydat v jejích stopách. Všechno podstatné pro tuto práci se naučíte na Akademii žurnalistiky a nových médií. Přihlášky ke studiu můžete posílat do 30. září!

Máte na výběr z denní nebo kombinované formy studia. Obě formy jsou rozvrženy do tří let a školné je 25 tisíc za školní rok. Akademie vám navíc vyjde vstříc s termíny přijímacích zkoušek. Ty probíhají formou motivačního pohovoru.

Přihlášku si můžete stáhnout na webových stánkách www.akaz.cz nebo www.pbvos.cz. Potřebovat budete ověřenou kopii maturitního vysvědčení a potvrzení lékaře.

Jak vypadají přijímačky na Akademii žurnalistiky a nových médií? Podívejte se, jak je zvládla Miss Earth Nikola Buranská:

Video Miss Earth Buranská: Nahradí Borhyovou? Začne studovat média! - David Vaníček, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...