Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

4. říjen 1989: Český tramping byl fenomén

Tramping byl únikem z tehdejšího života
Tramping byl únikem z tehdejšího života  (Autor: ČTK)
Autor: rum - 
4. října 2009
05:00

Nebylo moc příležitostí, jak uniknout před direktivně řízeným životem, kterým komunisti terorizovali lidi. Jednou z těch mála možností byl tramping. U nás se tak rozmohl, že se stal naprostým fenoménem doby.

„Každou sobotu v půl sedmé ráno jsem už s kamarády stál na smíchovském nádraží v Praze a čekal na vlak, který nás odvezl ke Karlštejnu, na Srbsko prostě k Berounce,“ vzpomíná čtenář Blesku Jan Klokočník.

Právě okolí Berounky a Sázavy byly nejčastějšími cíli trampů. Existovaly osady, které fungují dodnes, a dokonce si trampové vydávali i časopisy, které tak unikly cenzorům.

Proto čundráci, jak se jim také říkalo, leželi režimu dost v žaludku. Nešlo je nijak organizovat a tudíž kontrolovat a navíc měli rádi americký western a country, často nosili dlouhé vlasy a nepůsobili dojmem socialistického člověka. „Přes týden jsme byli spořádaní studenti vysoké školy, ale přes víkend jsme se oblékli do maskáčů, vzali kytaru, foukací harmoniku a vyrazili. Byla v tom určitá revolta, ale takhle s odstupem doby vnímám, že nás bavila i ta příroda, vůně táboráku,“ dodává Klokočník.

atsmon ( 4. října 2009 10:15 )

vzniklo v naší republice již po první světové válce a jeho rozvoj je naprostým unikátem v celé Evropě. V meziválečném období také vyšlo mnoho knih, které se tímto fenoménem zabývaly. Je to část kulturního dědictví, které komunismus nijak neovlivnil. Až nyní, když lidé zlenivěli, jim trampování neposkytuje dostatečný komfort

Zobrazit celou diskusi