Jednašedesátiletá Lidie Vajnerová hájí v krajských volbách barvy Budoucnosti pro Liberecký kraj. Kandiduje však i do Senátu. Vysvětluje to tím, že byla vždy zvyklá bojovat na více frontách – jako matka, manželka, ale i jako podnikatelka s několika společnostmi. Je rozvedená a má tři děti. Spolu s exmanželem otevřeli liberecké centrum Babylon. Stojí i za projektem iQlandie, kde je Liberecký kraj partnerem. Střet zájmů v tom nevidí.

„Babylon dnes vlastní a vedou moji synové a iQlandia je prospěšný projekt, není to vůbec výdělečný projekt a zajišťuje technické vzdělávání naší mládeže. V tamní dozorčí radě máme členy kraje, takže tam vůbec nevidím žádný střet zájmů,“ vypíchla Vajnerová.

V Libereckém kraji považuje za důležité investice do cestovního ruchu. „Infrastruktura je důležitá nejen kvůli dopravě, zdravotnictví, ale také pro cestovní ruch. Některé lokality jsou silně navštěvovány a tvoří se dlouhé fronty. Turisty bychom mohli lépe rozložit. Frýdlanstko, Českolipsko a Ralsko je turisticky opomíjeno. Řešili bychom to lepší komunikací kraje se zmíněnými oblastmi a s místními podnikateli a neziskovými organizacemi tak, aby krásy míst v dalších oblastech propagovali. Osvědčuje se použití turistických karet, kterou by měla zastat tzv. Opuscard,“ popsala v debatě Blesku.

Vajnerová: Nevěřím jen médiím, ale o migraci jsem z nich čerpala

Migrační krize je tématem, ke kterému se vyjadřují politici bez ohledu na příslušnost. Lidie Vajnerová má mimo jiné podporu KDU-ČSL, ale neshodnou se stoprocentně. V červenci varovala před důsledky migrace s tím, že si nepřeje, aby její vnučky chodily povinně zahalené. Přiznala, že vycházela především z informací v médiích.

 

Video
Video se připravuje ...

Vajnerová: O uprchlících si dělám názor z médií. Blesk TV

„Jako všichni občané mám bohužel jen informace z médií a to jsou podklady, které v té době byly v médiích k dispozici, a proto jsem se k tomu vyjadřovala. Všichni máme obavy z bezpečí a migrační krize a já jako matka a babička také. Kolegové by určitě hovořili stejně. Vidím to tak, že o problému musíme hovořit a nesmíme o tom nechat hovořit jen média,“ upřesnila Vajnerová.

S lidovci se prý shodne. „Společně chceme pomáhat válečným uprchlíkům, nikoliv uprchlíkům ekonomickým. Věnovali bychom se i zraněným dětem,“ řekla. Informace z médií ale nepovažuje za směrodatné. Ujistila, že si je vědoma, že ne vždy je mediální obraz úplný. Na základě něj by o lidech jako hejtmanka prý nerozhodovala. „Snažila bych se dohledat informace pravdivé,“ uzavřela Vajnerová.

Posledních třicet sekund Lidie Vajnerové se neslo v duchu jejích pracovních zkušeností. „Na naší kandidátce jsou odborníci z praxe, kteří nemají zapotřebí dělat politiku kvůli penězům, ale jsou přesvědčení, že svou odborností by mohli pomoci rozvoji kraje,“ řekla s tím, že zástupci Budoucnosti pro Liberecký kraj chtějí víc pracovat, než mluvit.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Libereckého kraje Blesk TV

 

Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše o krajských volbách najdete ZDE

Fotogalerie
10 fotografií