ČSSD vyslala do předvolební liberecké debaty osmičku kandidátky Radka Cikla, který zastoupil lídra strany právníka Pavla Svobodu. Radku Ciklovi je 52 let a je ředitelem Stavební průmyslové školy v Liberci. V minulosti byl náměstkem hejtmana právě pro oblast školství. Původní profesí tělocvikář a stavební technik působí v současnosti jako předseda českých sdruženářů ve Svazu lyžařů České republiky.

„Jestli něco pozitivně ovlivňuje povědomí o nějaké zemi v zahraničí, tak je to především sport. U malé země, jako je Česká republika, to platí dvojnásob. Politika sport ovlivňuje a naopak,“ odpověděl Cikl na otázku ohledně propojení sportu a politiky  s tím, že jeho syn byl dlouhá léta v české reprezentaci a zkušenosti získal přes jeho „výchovu“.

Jako jeden z cílů ČSSD popsal zlepšování postavení handicapovaných nebo sociálně slabých osob a důchodců. Mohli bychom začít pracovat na snižování byrokracie po malých krůčcích, to je organizační záležitost, která nepotřebuje velké finanční zdroje. Nemyslím si, že Liberecký kraj je vymknut z ČR, ale problémy jsou z oblastí zdravotnictví, dopravy i školství. Měli by v zastupitelstvu být lidé kompetentní,“ podotkl.

Ředitelem stavební průmyslovky po odvolání z úřadu školského náměstka

Radek Cikl skončil v roce 2012 jako náměstek pro školství. Krátce na to ho mimořádná rada poměrně rychle jmenovala do čela stavební průmyslové školy v Liberci, a to přesto, že neměl s podobnou funkcí zkušenosti. Navíc má vystudovanou rekreologii a ve stavebnictví působil jen krátce.

„Všechno proběhlo podle práva, rada kraje nedošla k jiným závěrům, než jaký jsme udělali my. Jsou výsledky mojí práce za tři a půl roku, kdy již školu vedu. Může někdo přijít a zhodnotit, co je špatně, pak se o tom můžeme dál bavit. Já si myslím, že to tak není,“ zdůraznil Cikl.

Cikl: Nemám plány, aby mě politika živila

Jinde po republice sbírali sociální demokraté hejtmany jako na běžícím pásu, oranžová tsunami Cikla na Liberecku do čela nevynesla. Na kandidátce je osmičkou, což nevnímá špatně. Podle svých slov si nedělá nárok na to, aby ho politika živila, a chce se věnovat své práci. Do zastupitelstva by se dostal rád, aby pomohl řídit kraj.

Video
Video se připravuje ...

Cikl z ČSSD: Máme ve straně různé názory. Blesk TV

Názorové proudy jsou různé v celé ČSSD

Před letošními volbami se ČSSD navíc nejeví jako zcela jednotná a objevila se také diskreditační kampaň na konto šéfky krajské buňky Lenky Kadlecové. Ta měla údajně vyjednávat s ANO o přestupu, což Kadlecová popřela.

„ČSSD je největší strana v zemi a má několik názorových proudů, což je přirozená záležitost. Stojí to na názorech jednotlivých členů, ne na tom, jak se určí, kdo bude kde postaven. Proběhlo vnitrostranické referendum, které nemuselo zohlednit navrženou kandidátku. Odtud může pramenit zdání, že je ČSSD nejednotná,“ uzavřel Cikl.

Zástupce ČSSD Radek Cikl nabídl svou stranu jako sázku na jistotu v kraji. „Chci všechny voliče pozvat k volbám, protože je to jejich zodpovědnost za to, kdo usedne a bude rozhodovat o budoucnosti. Pokud zvolí ČSSD, je to otázka jistot v dnešním rozbouřeném světě, prosperity a toho, aby fungovaly dál,“ řekl závěrem.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Libereckého kraje Blesk TV

Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

 

Vše o krajských volbách najdete ZDE

Fotogalerie
10 fotografií