Cuketa totiž obsahuje hodně výživných prvků cenných pro zdraví. Bohatá na živiny Až 91 % jejího obsahu tvoří voda. Cuketa dále obsahuje vlákninu, sacharidy a hodně minerálních látek. Je zdrojem karotenu a hořčíku, které jsou důležité pro látkovou výměnu. Také má mnoho draslíku, který má vliv na tlak krve (vyplavuje z těla soli). Nachází se v ní rovněž vápník, železo, fosfor, měď, fl uor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin (má příznivý vliv na nervový systém a zažívání). Ideální při dietách Cuketa má velmi nízkou kalorickou hodnotu, 100 g obsahuje jen 80 kJ. Její konzumace prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, protože příznivě ovlivňuje trávení, působí na vylučování odpadních látek, posiluje sliznici střev a omezuje zácpu. Dalším jejím pozitivním účinkem je i zvyšování výkonu mozku, soustředění a uklidnění nervů. Cuketový chlebíček Potřebujete (asi na 12 kusů): 3 vejce 300 g hnědého cukru 200 ml oleje 300 g hladké mouky 1/2 lžičky sody bikarbony 1/2 balíčku prášku do pečiva 300 g cukety 200 g mletých lískových oříšků 1 lžičku skořice Postup: Vejce smíchejte s cukrem. Pomalu přidávejte olej. Mouku smíchejte se sodou a s práškem do pečiva a vmíchejte do směsi. Cuketu nastrouhejte nahrubo a přidejte do těsta. Oříšky opražte nasucho na pánvičce. I se skořicí je přisypejte k ostatním surovinám. Pečte ve vyhřáté troubě asi 35–40 minut. Doba přípravy: 1 hodina 15 minut Energetická hodnota: 1 950 kJ