Existuje mnoho variant sushi. Základem úspěchu jsou velmi kvalitní a především čerstvé suroviny a správně uvařená rýže. Suroviny seženete ve specializovaných obchodech, některé nabízejí i velké obchodní řetězce, například Tesco. Sushi se podává se sójovou omáčkou, s nakládaným zázvorem a japonským křenem wasabi. JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT RÝŽI? Potřebujete: 600 ml krátkozrnné sushi rýže 7-8 lžic rýžového octa 1 lžičku soli 4 lžičky cukru Namočte rýži. Čím déle je namočená, tím méně vody potřebujete na její uvaření. Rýži namočenou asi 1 hodinu vařte ve stejném množství vody, tedy v 600 ml. Obecně platí, že čím více vody dáte, tím je rýže lepivější. A naopak: čím méně vody použijete, tím více pak bude sypká. Na sushi potřebujete, aby rýže byla něco mezi tím - tedy aby se lepilo jedno zrnko ke druhému, ale ne abyste měla v hrnci slepenec. Propláchněte Surovou rýži pokojové teploty propláchněte v malém množství studené vody. Proplachování provádějte krouživými pohyby a jemně rukou, aby se rýže neodřela. Rýži několikrát slijte, dokud z hrnce neodtéká čistá voda. Uvařte Rýži přiveďte k varu v hrnci bez pokličky. Když se voda začne vařit, ztlumte plamen na minimum, přikryjte hrnec a vařte ještě 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Potom nechte rýži 15 minut odpočinout. Mezitím si připravte rýžový ocet ochucený cukrem a solí (směs lze koupit už hotovou ve specializovaných obchodech). Vmíchejte ocet Rýži dejte do dřevěné misky a nahrňte ji do středu. Octový roztok nalijte přes plochou vařečku na vrcholek rýžového kopce a roztok napříč kopečkem rovnoměrně vmíchávejte do rýže. Při promíchávání ochlazujte rýži vějířem, což zaručí lesklý povrch zrnek a jejich správnou lepivost. MAKISUSHI - úzké rolované SUSHI 1. Na bambusovou podložku si připravte půlku plátu řasy Nori. Na plát rozprostřete menší hrst rýže tak, aby na okraji plátu zbylo asi 1,5 cm volného místa. 2. Uprostřed plochy pokryté rýží utvořte cestičku z náplně (Bára použila syrového čerstvého lososa). Na náplň můžete nasypat trochu sezamu nebo potřít křenem wasabi. Ke správnému odhadu množství potřebujete trochu zkušeností, ale nebojte se, ruličky se vám určitě povedou hned napoprvé. 3. Nyní zbývá sushi srolovat s pomocí bambusové podložky. Prsty přidržujte náplň uprostřed. 4. Sushi nejprve zarolujte tak, aby zůstal volný cíp řasy na uzavření. Poté rolku překlopte tak, aby se volný cíp dostal dospod a mírným tlakem prstů roličku uzavřete. 5. Nakonec sushi nakrájejte na šest stejně velkých dílků, postavte řezem nahoru a podávejte se sójovou omáčkou a s křenem wasabi. 6. Pokud se vám rulička napoprvé nepovede, nezoufejte. Neexistuje totiž nepovedené sushi, ale jen sushi netradičního vzhledu. NÁŠ TIP Brožurka Rychle & chutně, SUSHI přináší podrobné informace o sushi, vyzkoušené recepty, ale i přehled surovin a údaje o výživné hodnotě každého pokrmu. Dozvíte se také, co všechno k přípravě sushi potřebujete a mnoho dalších zajímavých věcí. Rebo, brož., 48 str., 49 Kč
SUSHI! Seznamte se prosím!
Zpět
na
Máte chuť zkusit si tuto asijskou lahůdku připravit sama? Specialistka na přípravu sushi Bára Nešporová vám krok za krokem ukáže, jak na to.