Už 12 let pomáhá Šárka se svými psy lidem díky tzv. canisterapii. To je komplexní metoda rehabilitace tělesně a mentálně postižených osob za asistence psa. Šárka s Brigitte se zaměřují zejména na jednu z mnoha technik, a sice tzv. polohování.

Šárka si svoji fenku vypiplala od štěněte.
Autor: Martin Pekárek, spolek Hafík

Jen dobrovolně

Speciální metoda nesmí být podle Šárky cvičena násilnou formou. „Nemůžu dát Brigitte povel »zůstaň«. Musí to dělat dobrovolně, aby i ona byla uvolněná a klidně dýchala,“ vysvětluje majitelka psa. Důležité je to, aby si pes metodu sám oblíbil. „Kdyby pes chodil ke klientovi nerad, nefungovalo by to,“ vysvětluje Šárka, která musí být u každého polohování. Dobrovolník nemůže psa na canisterapii pouze přivést.

Kvůli terapii si Šárka pořídila fenku zlatého retrívra Charlotte a nyní má k dispozici i jejího potomka Brigitte. „Vychovávám ji pro canisterapii už odmalinka. Schopnost polohování se totiž dědí. Ne každého psa to lze naučit,“ říká žena, která před nástupem na rodičovskou dovolenou pracovala jako učitelka.

Posílá prý i energii

Šárka chodí již 11 let k Petrovi (15), který má jak tělesné, tak i mentální postižení. „Jednou za 14 dní za ním přijdeme a přibližně tři čtvrtě hodiny polohujeme. Záleží na tom, jakou má náladu,“ popisuje Šárka. Chlapci pomáhá prohříváním svalů, navíc mu pošle i energii. Petrovi se pak například i lépe dýchá.

Vycvičte svého mazlíka

Máte psa a zajímáte se o to, jak byste mohli být se svým čtyřnohým parťákem někomu prospěšní? Ozvěte se akreditovanému dobrovolnickému centru Hafík, tam vám řeknou co a jak. „Zájemci o canisterapii projdou unikátním výcvikem,“ říká Zuzana Zajícová ze spolku Hafík.

Cíle spolku Hafík

➤ Provádění canisterapie jako jedné z metod podpory psychosociálního zdraví lidí všech věkových kategorií (canisterapeutické návštěvy ve zdravotně-sociálních zařízeních, integrační canisterapeutické tábory, psychorehabilitační kurzy, rekondiční pobyty).

➤ Kvalitní provádění všech typů canisterapie – AAA (cílená terapie), AAT (aktivita se psy) a AAE (edukace).

➤ Příprava canisterapeutických týmů pro praktikování canisterapie, výchova psů vhodných pro canisterapii.

➤ Provádění edukační, poradenské činnosti a poskytování odborných informací všem zájemcům o canisterapii (pořádání seminářů či přednášek).

➤ Podpora integračních tendencí ve společnosti.

Chcete pomoci?

Organizace nemá zaměstnance a funguje jen díky dobrovolníkům. Na roční provoz potřebuje přes půl milionu korun. Přispět jim můžete i vy, když jakýkoliv příspěvek pošlete na číslo účtu 288610149/0300

Kontakt: Název organizace: Výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík, z. s.

Adresa: Domanín 150, 379 01 Třeboň IČ: 265 15 598

Telefon: 777 153 845

E-mail: ludmila.cimlova@canisterapie.org, jaroslava.bickova@canisterapie.org

Web: www.canisterapie.org

Fotogalerie
4 fotografie