Senioři

Senioři potřebují péči kvůli svému věku, nemoci či postižení a my děláme vše pro to, aby mohli žít doma co nejdéle. Začínali jsme s ošetřovatelskou a pečovatelskou službou. Pak se přidalo půjčování kompenzačních pomůcek,“ popisuje ředitelka Zdislava Odstrčilová. Ročně se její tým postará o více než 600 seniorů. „Pomoc vychází z aktuálních potřeb a zdravotního stavu. Někdy chodíme jednou za týden, jindy i třikrát denně. Ráno na hygienu, pak pomoct s obědem a večer znovu na hygienu,“ říká ředitelka. Kromě péče o seniory u nich doma provozuje diakonie i denní stacionář. „Senioři, kteří už potřebují pravidelnou pomoc, k nám přicházejí třeba i každý den. Pomáháme jim s hygienou, jídlem či pohybem. Máme i zajímavé přenášky, či připravené aktivity spojené s procvičováním paměti či pohyblivosti,“ popisuje Odstrčilová.

Příbuzní vozí seniory do denního stacionáře, kde s nim pracují vyškolení lidé.
Autor:  D. Malík, archiv DVM

Lidé s postižením

Druhou službou je pomoc dospělým lidem s mentálním postižením. Patří zde služby chráněného bydlení a sociální rehabilitace. „Snažíme se, aby klienti mohli zůstat doma, nebo měli možnost žít v chráněném bydlení. To totiž nabízí klientům možnost žít běžným způsobem života a dává příležitost rozvíjet soběstačnost a nezávislost. V sociální rehabilitaci s klienty pracujeme na rozvoji schopností a dovedností. Zaměřujeme se na oblast osilování sebedůvěry a odpovědnosti, zaměstnání a bydlení. Pomáháme nakupovat, ukazujeme, jak vyprat prádlo či jak uvařit oblíbené jídlo. Vysvětlujeme i hodnotu peněz,“ uvádí příklady paní Odstrčilová. Takto se organizace stará o více než 40 lidí. „V Diakonii s klienty pracujeme tak, aby si časem našli práci. Rozvíjíme pracovní návyky a samostatnost, aby získali dovednosti, které jim pomohou získat zaměstnání a hlavně si ho dokázali udržet. Někteří roznáší letáky, jiní pomáhají s úklidem a dokonce nám i jeden klient jezdil k řezníkovi dělat pomocné práce,“ říká paní Odstrčilová.

Diakonie pomáhá i lidem v chráněném bydlení. Postižení jsou tak soběstačnější.
Autor:  D. Malík, archiv DVM

Dávají práci

Třetím pilířem je zaměstnávání lidí s hendikepem. Aby to bylo jednodušší, založili dceřinou společnost 1. Valašská diakonická, s. r. o. „Pracovat a mít možnost vydělat peníze i s hendikepem, je to nejvíc, co lidem dává pocit důležitosti a užitečnosti. Proto jsme vytvořili podnikání, které je životaschopné a není ztrátové,“ prozrazuje ředitelka. Vznikl tak sociální podnik SECONDHELP – butikový »sekáč« se značkovým secondhandovým a outletovým zbožím. Druhým sociálním podnikem je PALOMINO, který nabízí služby pro domácnost a firmy. Například sekání zahrad, mytí aut, mytí oken, nebo rozvozy obědů. Dá se to přirovnat ke službám hodinového manžela. „Vytvořili jsme místa pro lidi s tělesným, duševním a mentálním postižením nebo i pro lidi se vzácnou chorobou. V Secondhelpu pracuje dvaadvacet lidí s postižením, v Palominu devatenáct,“ uzavřela ředitelka organizace.

V prodejně Secondhelp to vypadá příjemně.
Autor:  D. Malík, archiv DVM

Organizace v bodech

  • Diakonie Valašské Meziříčí působí v regionu Valašskomezříčsko – Kelčsko, ve kterém žije 42 tisíc obyvatel.
  • Celkově zde pracuje 98 zaměstnanců a 18 dobrovolníků.
  • Zajímají vás sociální podniky, které zaměstnávají zdravotně postižené lidi? Tak se podívejte na jejich webové stránky: www.secondhelp.cz/valmez nebo www.palominovm.cz.

Diakonie se umí postarat i o zdravotní stav seniorů.
Autor:  D. Malík, archiv DVM

Tyto služby nabízejí

  • Pečovatelská služba
  • Ošetřovatelská služba
  • Denní stacionář
  • Domácí hospic
  • Osobní asistence
  • Poradna pro pečující
  • Půjčovna kompenzačních pomůcek
  • Chráněné bydlení
  • Sociální rehabilitace
  • Sociální podnikání

Pečovatelská služba
Autor:  D. Malík, archiv DVM

Srdce pro vás - LATA

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - LATA Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií