Než začal tvořit elegantní a dokonale padnoucí obuv pro běžné nošení, šil Erik Martin Lawart (45) na začátku 90. let šermířské boty pro film. Průprava se mu hodila. „Šiju pořád podle technologií, které vznikly v době renesance a používali je staří ševci,“ prozradil Lawart Blesku. Cena bot, v nichž vyrážejí zákazníci do ulic, začíná na 50 tisících korunách. Za ty mají jistotu, že perfektně vyrobené boty vydrží i deset let. „Vždy se snažím udělat další zakázku lépe než předchozí,“ řekl Lawart, v jehož botách se prochází třeba Karel Gott.

Zatímco výroba běžně prodávaných bot trvá zhruba 40 minut, na těch svých pracuje Lawart průměrně 80 hodin. „Během nich vznikne řemeslně dokonalé dílo, i proto stojí tolik,“ vysvětlil Lawart. Vše začíná u představy zákazníka. Následují návrhy, výroba, zkoušení a dolaďování, tedy zhruba pět měsíců, než si v nich vyšlápne. „Lidskou práci při výrobě poctivých bot nenahradí žádný stroj, je spíš na škodu,“ věří Lawart. „Bota je dílo v pohybu,“ uzavřel. 

Předci se obouvali lépe

Překvapivé je, že naši předci se obouvali kvalitněji než dnes my, obklopeni výdobytky techniky. „Doslova revoluce se odehrála zhruba roku 1455. Od té doby lidé měli dobře šité a hlavně opravitelné boty,“ uvedl Lawart s tím, že byli navíc zvyklí chránit obuv například dřeváky. Bez nich by na tehdejších cestách vzaly brzy za své. „Kolem 90 % pracovních postupů ševců z té doby využíváme i my. A není důvod to měnit. Je to jako s houslemi, stále se vyrábějí jako před desítkami let,“ dodal Lawart.

Nejlepší kůže? Z varana!

I výběr vhodného materiálu má své zákonitosti. Tradičním je hovězí kůže, ovšem ne ledajaká! „Kvalitní kůže na boty musí pocházet ze skotu chovaného nejméně 700 metrů nad mořem, kde je minimum hmyzu a parazitů, kteří by kůži poškodili,“ vysvětlil Lawart. „Neměly by tam být ani stromy či keře, které by kůži odřely.“ A jaký je ideální materiál? Například kůže varana a podobných ještěrů, nebo žraloka. „Zajímavě vypadá, je odolnější, protože je tvořena vrstvami,“ dodal Lawart.

Síly poměřují v Londýně 

Jako každé odvětví, i ševci mají své soutěže a setkání, na nichž si předávají zkušenosti, sledují trendy, ale hlavně jejich zručnost. „Tam se scházejí skuteční mistři oboru, od kterých pár bot stojí třeba i 250 tisíc korun,“ upřesnil Lawart, jehož salon uspěl loni na mezinárodní soutěži Shoegazing Super Trunk Show ve zmíněném britském hlavním městě. Letos sem míří znovu.

Číslo 1000

...po tolika ušitých párech bot přestal Lawart své výrobky počítat. Podle něj by každý muž měl mít alespoň několik základních párů ručně ušitých bot na míru pro různé příležitosti.

Fotogalerie
8 fotografií