Vůbec poprvé se v České republice začala dětská gynekologie v rámci ambulance praktikovat v Zemské porodnici u Apolináře počátkem 40. let minulého století. Obor se následně dál vyvíjel a podle odbornice Nemocnice Na Bulovce Heleny Neumannové má u nás velkou tradici, která má význam i na mezinárodní úrovni.

„Věnujeme se děvčátkům od narození až do dospělého věku. Podle toho, v jakém věku se dívka nachází, bývají specifické problémy. Po porodu je holčička několik měsíců pod vlivem mateřských hormonů, pak nastává několikaleté klidové období, kdy dívka není pod vlivem hormonů. Řešíme bolesti břicha, poruchy nástupu puberty, poruchy menstruačního cyklu. V batolecím věku se mohou objevit i srůsty stydkých pysků. Naštěstí jen minimálně jsou to nádorová onemocnění,“ uvedla nástin různých diagnóz, kterým se obor věnuje, Helena Neumannová.

S pokročilým věkem mladých pacientek se dětští gynekologové stávají plnohodnotnými partnery v jejich dospívání. Řeší se zahájení sexuálního života, používání hormonální koncepce. V některých případech je zapotřebí věnovat se i poruchám menstruačního cyklu.

Budoucí generace odborníků

„Věnuji se dětské gynekologii asi 11 let, na Bulovce jsem vybudovala ambulanci dětské gynekologie. Zároveň jsem vedoucím subkatedry dětské gynekologie, takže školím další zájemce o obor. V současné době je v České republice kolem 150 kvalifikovaných dětských gynekologů,“ popsala současnou situaci v oboru lékařka.

Nemocnice Na Bulovce provozuje ambulanci dětské gynekologie dva dny v týdnu, zbývající dny poskytuje akutní a konziliární péči. Ročně se tu objeví zhruba 500 nových pacientů, probíhá zhruba 800 vyšetření. Výhodou je, že v této specializované problematice pacienti nemusejí příliš dlouho čekat. „Ve spolupráci s dětskou chirurgií také operujeme, na některé zákroky jsme ale vybaveni sami na našem oddělení,“ dodala v rámci popisu své pracovní náplně Helena Neumannová.

Fotogalerie
3 fotografie