V pondělní odpoledne a v podvečer bylo možné v ulicích Prahy potkat skupinky zpívajících lidí. Nejednalo se o žádné sektáře, nýbrž o Zpěvomat, který každoročně oživuje svým zpěvem ulice v metropoli. Každé z pěti míst mělo svou osobitou hudbu.

Zatímco na náměstí Míru dobrovolníci zpívali pod taktovkou beatboxera Jary Cossiga, na Karlově náměstí se vedení jala sbormistryně Antonie Nyas a na Smíchově pro změnu zněly balkánské rytmy s Aidou Mujačić. Právě tam jsme potkali rozzářenou Michaelu Babáčkovou, která se usmívala od ucha k uchu při zpěvu i v pauzách mezi ním. 

Poslechněte si smíchovskou skupinku:

Video
Video se připravuje ...

Zpěvomat opět po roce oživil ulice metropole Eva Fornálová

„S kamarádkou moc rády zpíváme. Jednoho dne mi říkala, že narazila na tuhle akci v Praze, tak jsme si řekly, že proč ne. A vydaly se sem,“ svěřila se Michaela, která se živí sólovým zpěvem. Pro nové zážitky přicestovala do Prahy z Klášterce nad Ohří.

Od country k balkánským lidovkám

Je to krásné tím, jak je to vícehlasné. Navíc si můžu zazpívat úplně jiný žánr, než na který jsem běžně zvyklá,“ uvedla Michaela, která běžně zpívá folk, country a výjimečně spirituály, zatímco na Smíchově popěvovala s další desítkou zpěváků balkánské lidovky, jako by jí byla tahle hudba vlastní.

Na trénink přitom měla každá skupina pouhé tři hodiny. „Sama jsem překvapená, že jsme to zvládli takto skvěle nacvičit jen za tak krátkou dobu,“ prozradila účastnice akce. Jiskřičky v očích a úsměvy měli nejen zpěváci, ale i kolemjdoucí, kteří byli vtaženi doprostřed kruhu. „Je to kouzelný projekt,“ chválila Zpěvomat seniorka Marie. A nebyla jediná. Ti, kteří neměli odvahu vstoupit dovnitř, alespoň poslouchali zpovzdálí.

Hudba do všech měst

Přestože jsou z této pouliční akce Pražané nadšeni, další takovou zažijí zase až za rok. „Zpěvomat je v Praze jednou za rok, ale děláme ho i mimo Prahu - proběhl v Pardubicích, Plzni a například také v Tišnově. Rádi ho vyvezeme i jinam, když se na místě objeví spoluorganizátor. Určitě tímto rádi vyzýváme, aby se zájemci z měst ozývali. Základem jsou totiž místní zpěváci - nadšení amatéři - a tyhle zpěváky nejlépe osloví místní organizace, která zná místní sbory a další milovníky hudby a dobrodružství,“ řekla zakladatelka Zpěvomatu Ridina Ahmedová.

Fotogalerie
15 fotografií