Na startu v krajkovém živůtku a tylové sukni mohla Soňa mezi 11 500 běžci vypadat jako nevěsta na útěku, ve skutečnosti se snoubencem Michalem běžela za štěstím. Před třemi lety se na závodu poznali a během se svou lásku rozhodli i zpečetit. Řekněte, kdo se může pochlubit, že měl svatební pochod dlouhý přes deset a půl kilometru? Brali se přesně v polovině, při »vykročení« do nového života od pražského Rudolfina zněly tóny Smetanovy Vltavy.

Rodina čekala

Na nábřeží pod letenskými schody byla připravena svatebně ozdobená brána, rodina a přátelé. Když nevěsta přibíhala, z trati ji odvedl tatínek přímo před oddávajícího, u kterého už čekal ženich v teniskách a dresu podobném fraku. Při obřadu nechyběly prstýnky, první polibek ani gratulace.

Takto vypadala svatba uprostřed půlmaratonu.
Autor: Daniel Černovský

Po přibližně dvacetiminutové pauze se pak novomanželé vydali ruku v ruce do cíle. I přes příjemné zdržení měli výsledek výtečný. Úplně poslední doběhl Kanaďan v čase 3:12:26 hod. „Je to krásné a výborně se nám běželo. Svatba i manželství je úžasný,“ říkala šťastná Soňa.

Svatebčané Vágner, Šebrle i Pirk

Mezi 11 500 běžci na startu, tedy pro tentokrát vlastně svatebčany, stála kromě elitních i amatérských atletů i řada známých osobností. Na trať vyběhl zlatý olympijský medailista v desetiboji Roman Šebrle (43), kardiochirurg Jan Pirk (69) či herec a moderátor Petr Vágner (40). „Bylo to super! Mám osobáček pod dvě hodiny oproti loňskému roku, kdy jsem závod uběhl za dvě hodiny a dvě minuty,“ pochlubil se Blesku Vágner.

Sportisimo 1/2Maraton Praha vyhrál s časem 59:47 keňský běžec Benard Kimeli. Vítězkou mezi ženami se s výsledkem 1:05:04 stala Keňanka Joan Melly.

Závod v číslech

*67 % běžců byli muži, 33 % tvořily ženy
*26 běžců a 22 běžkyň oslavilo v den závodu narozeniny
*84 let je nejstaršímu běžci Jiřímu Pejpalovi
*35 271 litrů vody se vypilo během závodu
*2874 kg banánů se snědlo, dále 1904 kg pomerančů a 1471 baget

Fotogalerie
12 fotografií