Zatímco v minulosti existovaly pouze tradiční kočičí útulky, v posledních desetiletích se začal rozmáhat fenomén takzvaných kočičích depozit. „Domácí depozita vznikla v 90. letech. Možná dříve bývaly ženy, které mívaly více opuštěných koček, ale veřejně se o tom nevědělo,“ potvrdila tuto skutečnost Dana Javůrková ze Spolku na ochranu zvířat Dobříšsko, který působí i na území Prahy.

Právě v pražských Vinohradech jedno takové depozitum uváděného spolku existuje. Končí tu hlavně vesnické kočky z oblasti jihozápadně od hlavního města. „Jsme zejména z Prahy, ale kočky z venkova přijímáme. Pokud je to možné, snažíme se je po základní péči – tedy po odčervení, očkování, kastraci a případném řešení zdravotního stavu – opět na venkov vracet,“ vysvětlila Dana Javůrková.

Desítky pražských žen a bytů

Jednotlivá depozita různých spolků na území Prahy o sobě vědí. Tolik soukromých provozovatelů, kteří tímto způsobem kočkám pomáhají, totiž neexistuje. Na území hlavního města jsou to desítky organizovaných depozit, konkrétně jich existuje dvacet až třicet. „Většinou se této činnosti věnují ženy, mužů mezi námi tolik není,“ prozradila jednatelka spolku, která se sama zvířecím kamarádům věnuje ve svém volném čase při klasickém zaměstnání.

Výstavy neuvěřitelně pomáhají

Několikrát do roka organizují některé spolky dohromady takzvané umísťovací výstavy. Ačkoliv se mohou zájemci přijít podívat i do depozit, mají podle Dany Javůrkové výstavy to kouzlo, že si lidé mohou vybrat z většího množství koček a existuje vyšší šance, že mezi člověkem a zvířetem vznikne pouto. „Můžeme také lépe odhadnout, která kočka se hodí ke kterým lidem. Chceme návštěvníkům o kočičce prozradit co nejvíc, aby věděli, jakou kočku si vlastně berou,“ nastínila jednatelka spolku, že na výstavách je vyšší šance, že kočka zůstane v novém domově natrvalo.

Poslechněte si, co dalšího Dana Javůrková ke kočičím depozitům prozradila:

„Pokud se někdo o adoptovanou kočku od nás nemůže dál starat, chceme, aby se kočička vrátila k nám. Stalo se například, že se jedna objevila z rodinných důvodů zpátky i po 13 letech,“ uvedla Dana Javůrková, podle které není pomocníků nikdy dost, protože koček v nouzi je obrovská spousta.

V případě, že byste rádi kočkám z pražského depozita zpříjemnili nejen vánoční čas, můžete pomoci materiálně po kontaktování spolku nebo finančně prostřednictvím níže uvedeného účtu spolku. Větší nadšenci se pak dokonce mohou zapojit do celého systému kočičích depozit a poskytnout dočasný domov dalším domácím mazlíčkům v nouzi.

Číslo účtu Spolku na ochranu zvířat Dobříšsko: 2301320170/2010

Fotogalerie
9 fotografií