Asi si kladete otázku, jak moc proměnil Jan Štěpánek časopis Nový Prostor, když několik let působil v lechtivém pánském časopisu, který před nedávnem přestali vydávat. „Je spojován s lacinou nahotou a takovou chlapáckou přemrštěností. Ale myslím, že kdokoliv si ten časopis v posledních x letech koupil, musel vnímat, že nahota a chlapáctví je to poslední, o co nám šlo,“ vysvětloval, že podle něj netvořili šovinistický časopis. 

Dělali jsme si z toho legraci, i z toho chlapáctví a také ze svých čtenářů a ze sebe,“ popisuje, jak se snažil bourat časopisecká klišé. A tak se nemusíte obávat, že byste nyní na titulce Nového Prostoru zahlédli polonahé lidi na ulici.

Konec politiky 

Do časopisu se promítla nadsázka, originální pojetí příběhů a celková změna konceptu. Řada lidí si dnes koupí časopis a ani jej neprolistuje. „Je to moc depresivní a levicové,“ odpovídá jeden z pravidelných odběratelů Nového Prostoru. Časopis si prý kupuje jen proto, aby podpořil lidi na ulici, ne kvůli jeho obsahové stránce.

Takový Nový Prostor býval. Aktivistické noviny s vyhraněnými politickými názory jsou v zapomnění.  Poté, co nyní prolistujete, zjistíte, že se celý časopis proměnil. „Je asi jedno, jestli je na titulce Che Guevara a nebo nějaký politik. Věřím, že tam nepatří ani jeden," stál si za svým.



„Cílem street-paperu je pomoc lidem v nouzi - a to ne jinak než v první řadě. Proto je třeba cílit na co nejširší spektrum čtenářů. A teď tím nemyslím, že máme dělat bezpohlavní lifestylový titul,“ vysvětloval svůj pohled.

Prolistujte si s námi Nový Prostor:

Video
Video se připravuje ...

Nový Prostor je nyní psaný zábavnou formou. Rozhodně vás čtení nepřivede do depresí, naopak. Eva Fornálová

Speciální vánoční číslo

Nadsázku očekávejte i ve vánočním vydání. Nový Prostor totiž chystá opravdu veselé Vánoce s předními českými komiky. A to není vše. Ve dvanáctém vydání nebudou chybět ani autorské příběhy prodejců na téma vánoční překvapení. Ti už pilně trénují kreativní psaní na workshopech.

Podívejte se, jak nejen Jan, ale i jeho kolegové z redakce pomáhali s prodejem za prodejkyni v nemocnici:

Fotogalerie
25 fotografií

Podívejte se, jak dnes vypadá obsah Nového Prostoru: