„Jde o velmi slušnou návštěvnost, za kterou stojí jednak nezvykle teplé počasí, ale současně i atraktivní novinky pražské zoo," uvedl mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Zoologická zahrada na slunečný víkend připravila rozloučení se sloními samci Maxem a Rudim, kteří na prahu dospělosti zamíří do jiných evropských zahrad.

Návštěvníci podle Maška do zahrady zavítali i kvůli letos narozené gorilí samičce Mobi či nové mongolské expozici Gobi pro koně Převalského. „Lidé se hlavně, podle našich pozorování, rozhodují podle předpovědi počasí," dodal Mašek. Při zahájení letošní sezony předminulý víkend zoologickou zahradu navštívilo 5380 lidí.

Vysokou návštěvnost o uplynulém víkendu registrovala i sousedící Botanická zahrada Praha, do které přišlo zhruba 7500 lidí. „Do botanické zahrady nalákalo návštěvníky krásné, téměř letní počasí," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý.

„Zahrada je v tuto dobu velmi atraktivní, rozkvétají sakury, azalky a rododendrony v Japonské zahradě, v expozicích kvetou tulipány, v květu jsou také magnolie, kamélie a dokonce už i šeříky," dodal.

Zvýšená návštěvnost se podle něj projevila také prodejem občerstvení, zejména vína ve Vinotéce svaté Kláry. Návštěvnost botanické zahrady má nyní velmi stoupající trend, dodal.

Česko v neděli zažilo letošní první tropický den, teploty tedy dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích - Rožnově, kde meteorologové zaznamenali 30,9 stupně Celsia. Dosud první tropický den v roce zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934, tehdy bylo ve Vlašimi, Kutné Hoře a Českém Brodě právě 30 stupňů Celsia.

Po teplém začátku týdne, kdy se denní maxima opět blíží 30 stupňům Celsia, se ve středu v Česku výrazně ochladí. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů.

Fotogalerie
31 fotografií