Boj o historickou budovu kuželny, která stojí v ulici Horská na pražském Karlově od roku 1936, se rozhořel poté, co Praha 2 v roce 2020 vypsala na lokalitu architektonickou soutěž. Vyhrál návrh terasovité zahrady, který počítal s demolicí a úplným zrušením kuželny – místo ní měla vyrůst restaurace. Krátce nato vznikla petice Za kuželnu.

„Kuželna neodmyslitelně patří ke zdejšímu geniu loci a současně udržuje při životě místní komunitu, která tu existuje bezmála 100 let. Kuželnu v Horské ulici lze snadno zachránit, stačí chtít. Jsme přesvědčeni, že zachování a rehabilitace obdobných staveb s živou historickou pamětí, byť nejde vždy nutně o architektonické skvosty, je důležitou součástí péče o naše městské okolí,“ píší zakladatelé petice. Požadovali, aby budova, kterou vlastní Městská část Praha 2 a je mimochodem druhou nejstarší kuželnou v Praze, prošla rekonstrukcí.

Kuželkářský sport i kuželna podle Prahy 2 nakonec na místě zachovány zůstanou, ovšem ne v historické budově. Ta půjde k zemi a místo ní vyroste budova nová. „Závěr studie je jednoznačný: kuželnu zbourat a zachovat. Nedávno jsme vysoutěžili projekt, budova se zbourá a na jejím půdorysu vznikne nový objekt s kuželnou. V kuželně se počítá i s místem pro občerstvení nebo klubovým prostorem. V areálu bude také společná zahrada a obnovené multifunkční hřiště pro volejbal, nohejbal nebo pétangue. Na zbytku pozemku bude zachována zeleň,“ uvádí starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

Jak by tedy mělo místo vypadat? V kuželně, která se stále aktivně využívá, budou i nadále zachovány dvě dráhy, jako je tomu nyní. Prostor pro hráče bude mírně rozšířen, součástí kuželny bude dle návrhu také veřejnosti přístupný bufet. Součástí kuželny bude také střešní terasa s vyhlídkou. Ve střední části areálu pod kuželnou vznikne volnočasová plocha s ohništěm, kde bude také prostor pro pořádání kulturních akcí. Vzniknout by zde měla také vůbec první komunitní zahrada v Praze 2. Ve spodní části parku pak vyrostou dvě nové plochy pro kolektivní sporty.

Fotogalerie
23 fotografií