Hlídky bezpečnostní agentury se pohybují na hlavních tratích především v ranních a večerních hodinách. Dohlíží na bezpečnost a pořádek či kontrolují vlaky v obratových stanicích. „Tyto hlídky například pomáhají vlakovému personálu s problémovými cestujícími. Naším společným cílem je, aby se cestující cítili bezpečně ve vlacích v jakoukoliv hodinu,“ uvedl člen představenstva a náměstek ředitele ČD Jiří Ješeta.

Hlídky asistovaly také v případech, kdy byli cestující pro porušení přepravních podmínek vyloučeni z vlaku. Podle ČD se díky ostraze snížilo poškozování a znečišťování vlaků. „Nastavili jsme, myslím, funkční opatření, které ocení hlavně cestující. S ČD jsme v kontaktu, pravidelně dostáváme informace o veškerých incidentech a osobně mě těší, že se bezpečnostní agentuře daří zachytávat i sprejery,“ řekl radní Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

Nasazení hlídek je součástí kampaně Společně za čisté vlaky. Loni v červnu informovaly České dráhy, že budou v příštích třech letech investovat 230 milionů korun do opatření proti sprejerům. Půjde například o zvýšení ostrahy, průhledné antigraffiti polepy a laky či vybavení příměstských vlaků kamerovým systémem. Loni dráhy přepravily 164,4 milionu cestujících, meziročně o pět procent více.

Fotogalerie
6 fotografií