Sníh působil o víkendu komplikace některým autobusovým spojům pražské MHD. V neděli ráno měli podle informací na webu dopravního podniku problémy se sjízdností silnic řidiči autobusů v oblasti Tuchoměřic a linka 172 v ulici Na Hvězdárně ve Velké Chuchli. U Porostlin v příbramském okrese dopoledne skončil kvůli ledovce autobus v příkopu, nikomu se naštěstí nic nestalo.

První ostrý výjezd letošní zimy měli pražští silničáři v sobotu v 01:30, kdy likvidačním posypem ošetřili nejdůležitější silnice v hlavním městě. Kvůli přetrvávajícímu chladnému počasí byl další výjezd posypových vozů vyhlášen v neděli ve 02:15.

Pražské silnice zařazené do plánu zimní údržby TSK jsou rozděleny do tří základních pořadí podle jejich významu. Pro údržbu na komunikacích prvního pořadí je vyhrazeno 73 sypačů, které vyjíždí vždy s pluhem. Dalších 50 menších strojů je připraveno na méně důležité komunikace druhého a třetího pořadí. Stále je také k dispozici jeden sypač na operativní zásahy pro integrovaný záchranný systém a v případě potřeby má dodavatel k dispozici i dvě sněhové frézy, uvedla správa komunikací počátkem listopadu.

První vydatnější sněžení letošní zimy zasáhlo o víkendu většinu Česka. „Nedělní ráno je ještě více zasněžené než to sobotní. Sníh již leží na většině území ČR,“ uvedl v neděli na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách podle jeho údajů leží nejčastěji mezi 20 a 30 centimetry sněhu a na hřebenech Krkonoš dosahuje výška sněhu až 60 centimetrů. Více než deset centimetrů v neděli ráno naměřili ale i meteorologové na stanici Ústí nad Labem - Kočkov, která leží pouze v nadmořské výšce 375 metrů.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
29 fotografií