∗Radnice Prahy 11 nepřestává překvapovat. Život tu často připomíná divoký západ. V minulosti proslula městská část výroky „rákosníci“, „židobolševický materiál“ nebo „židobolševici“. Teď si radnice na své konto připsala další bod s peprnou větou „Zavři hubu ty sr∗či!“. Urážku pronesl bývalý místostarosta a současný zastupitel Martin Sedeke směrem k nyní již bývalému zastupitelovi a senátorovi Ladislavu Kosovi staršímu na jednání zastupitelstva 24. dubna 2022. 

Hromy a blesky

„Má rekce byla, pokud jde o použitý výraz směrem k panu Kosovi, nevhodná. Vulgarismy nepatří na jednání zastupitelstva, a to ani do zákulisí, tedy mimo oficiální diskusi vedenou na mikrofon,“ vyjádřil se na sociálních sítích v květnu minulého roku Martin Sedeke. Omluvil se všem lidem v sále, kterých se mohl výrok dotknout. „Všem kromě jednoho, a tím je pan Kos. Skutečnost je totiž taková, že již více než tři roky jsem panem Kosem dehonestován, snáším nadávky a urážky a až na jednu výjimku jsem nikdy nereagoval, a toto chování jsem ignoroval,“ dodává zastupitel. 

Poukázal také na urážky některých členů HPP11 vzbuzující rasovou a národnostní nesnášenlivost. Měl tím na mysli antisemitský výrok bývalého starosty „jedenáctky“ Jiřího Štylera (HPP11), který na jednání zastupitelstva v roce 2021 naznačil, že v radě městské části sedí „židobolševický materiál“. O dva roky později následoval podobný incident. Tentokrát „perlil“ radní Libor Vrkoč (HPP11), který letos na březnovém zasedání výboru pro územní rozvoj nazval vietnamské spoluobčany „rákosníky".

Hospodská hádka na půdě zastupitelstva

Důvodem, proč k urážce došlo, bylo podle Martina Sedeke pokřikování Ladislava Kosa. „Když jsem pak během cesty na toaletu byl osloven s nějakým dotazem ze strany dvou předsedů zastupitelských klubů nad dalším průběhem jednání, začal na mě pan Kos nevybíravě pokřikovat, ať neruším jednání,“ komentuje situaci Martin Sedeke. Ladislavu Kosovi se omlouvat nebude. 

Dohra slovní přestřelky

Ladislav Kos si urážku nenechal líbit. Původně se obrátil na policii, ale ta výrok vyhodnotila jako potenciální přestupek a předala případ k řízení na Městský úřad Říčany. Praha 11 byla z řízení vyloučena kvůli podjatosti, jelikož v době řešení byl Martin Sedeke místostarostou radnice. Říčany výrok kvalifikovali jako přestupek proti občanskému soužití a uložili Sedekemu pokutu ve výši 1 500 korun a úhradu nákladů řízení ve výši 1000 korun. Ten se měl také proti výroku odvolat, ale Krajský úřad Středočeského kraje 29. května rozhodnutí potvrdil.

Domoci se rozhodnutí prý nebyla lehká záležitost. Proběhla 3 stání v Říčanech, kterých se Ladislav Kos účastnil. „S výsledkem spokojen nejsem, pokuta je směšná, nicméně bylo alespoň uznáno, že se jedná o přestupek,“ sděluje Blesku Ladislav Kos. Doufá také, že tato informace ukončí výkřiky některých bývalých kolegů z HPP11, z koalice i z různých komentátorů na sociálních sítí, kteří si myslí, že chystá se Sedekem koalici.

„Nechystám a jak vidno, s tímto člověkem nechci mít nic společného," uzavírá Ladislav Kos. Tím celá kauza skončila, do případu nebude „vrtat“ ani Praha 11. „Úřad městské části Praha 11 nemá kompetenci činit v této věci nějaké kroky,“ říká Michaela Rulíšková, tisková mluvčí Prahy 11. 

Fotogalerie
6 fotografií