Kavka byla uvězněna ve stanici metra Kobylisy více než 14 dní. Na průzkumy létala do tunelu, lidé ji mohli spatřit i v samotném vestibulu. Dopravní podnik společně se Záchrannou stanicí hl. m. Prahy na začátku jejího pobytu každou noc instalovaly sklopnou past, kavka ji ale úspěšně ignorovala. Proběhlo i několik dalších způsobů, jak vzácného ptáka odchytit. Ale ani pokusy s podběráky, různé sítě, lákání na kavčí hlas, na světlo ani na návnadu dlouho nezabíraly.

Všechny záchranné akce musely probíhat v noci, přes den je totiž metro plné lidí. Dopravní podnik umístil v prostorách metra cedule s prosbou, aby cestující zvíře nekrmili. Ti však žádost ignorovali a nechávali ve stanici zbytky jídla a misky s vodou. Dobrý úmysl soucitných lidí byl však kontraporoduktivní. Zvíře pak němělo důvod se k lákadlům ve sklopné pasti přibližovat.

Úspěšný odchyt

Kavčí celebritu se podařilo chytit až koncem minulého týdne. „Obsluha stanice pustila dvě pracovnice naší záchranné stanice a kolegyni z Pražské zvířecí záchranky do metra v půl jedné v noci ze čtvrtka na pátek a ztlumila světlo na minimum, aby kavka ,lest' hned neprohlédla. Záchranářky sestavily štafle a před kavčiným oblíbeným stanovištěm dvě z nich pomocí tyčí roztáhly velkou nárazovou ornitologickou síť, zatímco třetí s dlouhým teleskopickým podběrákem se kavku snažila nasměrovat přímo k nim,“ popsala úspěšný odchyt Záchranná stanice hl. m. Prahy na svém webu. 

Je zázrak, že přes tak dlouhý pobyt v nepřirozeném prostředí byla kavka v celkem dobré kondici. V péči záchranné stanice zůstala několik dní, aby zotavila, teď už ale zase létá ve volné přírodě - pracovníci záchranné stanice celebritu ve čtvrtek odpoledne pustili na svobodu. 

Fotogalerie
36 fotografií