Už potřetí se na Mezinárodní den světla spojil Singnal festival s výzkumným centrem zaměřeným na laserové technologie ELI Beamlines. Hladilova laserová instalace je připomínkou vůbec prvního laseru na světě. Objev před 63 lety úspěšně spustil americký fyzik a inženýr Theodore Maiman. V roce 2017 byl 16. květen vyhlášen organizací UNESCO jako Mezinárodní den světla. 

První vlaštovka

Mezinárodní den světla je první programovou vlaštovkou jedenáctého ročníku Signal Festivalu, na který se můžeme těšit od 12. do 15. října 2023. Jeho tématem jsou ekosystémy a jejich průzkum. „Příroda, technologie, společnost, kultura, to vše spolu tvoří ekosystémy, v nichž žijeme a hledáme stopy radosti, krásy i vzrušení z nových objevů. Společně s návštěvníky tak budeme prozkoumávat naše ekosystémy prizmatem uměleckých děl, která si kladou za cíl především hledat a objevovat. Setkáme se tak s umělou inteligencí, daty, přírodními živly, architektonickým řádem, matematikou, biologií, poetikou, dramatem i interaktivními herními formáty,“ popisuje nový kurátor festivalu Pavel Mrkus, který je také autorem nové tříleté kurátorské koncepce Signal Festivalu.

Na světelnou show, která je v současnosti k vidění na Kampě, stačí jen dva laserové projektory a vypouklá zrcadla. „Hlavním motivem instalace, kterou společně s výzkumným centrem ELI Beamlines oslavujeme letošní Mezinárodní den světla, je ověřování našich vazeb k přirozenému a přírodnímu prostředí,“ popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Podle něj je v dnešní společnosti displejového vidění a datové komunikace důležité neztratit kontakt s fyzickou realitou. 

Český vizuální umělec Jan Hladil studoval grafický design a následně supermédia na pražské VŠUP. Působí jako VJ a věnuje se videoinstalaci. Kromě toho spolupracuje například s Laternou magikou na Nové scéně Národního divadla. Na Signal Festivalu uvedl v minulosti již dvě svá díla – audiovizuální laserovou instalaci QUADD na piazzetě Národního divadla a světelný objekt Rezonátor v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Fotogalerie
24 fotografií