„Čekal mě klasický rituál před zavíračkou. Když jsem vyšel ven s odpadem, viděl jsem, že je v dálce někdo komplet v černém. Byl to takový střízlík, měl lehce houpavou chůzi,“ popsal Blesku Jiří, jak se k němu lupič rychle blížil. Se slovy „naval prachy“ na pumpaře namířil zbraň.

Ani zvuk natahování pistole Jiřího z míry nevyvedl. „Vjela do mě strašná zlost, že tam vůbec přišel a chce mě okrást. Zkrátka se to ve mně vzedmulo, tak jsem do něj strčil a řval, ať táhne pryč, že nic nedostane,“ líčil. Protiútok lupič, který mluvil česky, prý zřejmě nečekal. Před vstupem na pumpu se zastavil a chvíli jen zíral. Jiří proto popadl nejbližší regál s květinami, že ho po něm případně hodí. „Naštěstí utekl, rychle jsem zavřel dveře a chvíli počkal, zda se nevrátí,“ popisuje chvíli, kdy už byl v bezpečí. „Pak dorazil můj partner a přišla i zákaznice, která tu byla jako poslední, vše z auta viděla,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Pumpař přemohl lupiče. Policie České republiky

Strach o zákaznici

Na pumpě pracuje Jiří Patrik již osm let, na této konkrétní teprve měsíc a půl. S přepadením se setkal poprvé. „Jen v době koronaviru byli zákazníci otrávení a vznětliví, že musejí nosit respirátor, ale nic horšího jsem dosud nezažil,“ vypráví s tím, že si zpětně uvědomuje, že útok pro něj mohl skončit nejen zraněním. „V tu chvíli jsem měl v hlavě, že musím benzinku uchránit. A hlavně zajisti bezpečí pro zákazníky. Mnozí chodí na poslední chvíli a poslední zákaznice byla ještě venku,“ řekl hrdina. V kase prý měl ten den peněz pořádný balík.

Podpořil ho partner

Ač je Jiří Patrik chlap jako hora, když přijela policie a uvědomil si, co se všechno mohlo stát, byl rád, že má vedle sebe oporu. Ve chvíli přepadení pro něj k pumpě dorazil přítel. „Velké díky patří mému životnímu partnerovi. On byl se mnou celou dobu, než policisté ukončili vyšetřování, a pak na mě ještě čekal na policii, kde jsem byl na výslechu. Tím mě dost psychicky podpořil,“ svěřil se. Po lupiči kriminalisté pátrají. Pokud ho na záběrech poznáváte, volejte 158.

Policisté v podobných případech doporučují raději neklást odpor. „Zdraví a bezpečí je na prvním místě. Než aby se stala tragédie, je lepší se řídit podle pokynů lupiče a peníze vydat,“ řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Fotogalerie
16 fotografií