Protestující na Václavském náměstí měli české vlajky a transparenty s nápisy jako „Pryč z NATO“, „Ne válce“ nebo „prolhaná vláda a média“.

Mezi řečníky byli mimo jiné předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, choreograf Petr Zuska, předseda Českého svazu letectví Václav Vašek nebo právník a někdejší zdravotnický expert Pirátů Ondřej Dostál. Kritizovali vládu mimo jiné kvůli nedostatku některých léků, plánovanému zrušení letiště v Líních u Plzně, cenám energií nebo deficitu státního rozpočtu. Video se zdravicí poslala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé).

Demonstranti následně přišli k sídlu vlády z Václavského náměstí, kde předtím byla dvouhodinová demonstrace. Pochod trval zhruba hodinu. Na začátku pochodu na sebe demonstranti pokřikovali s příznivci Ukrajiny u Národního muzea, obě skupiny oddělovali policisté. Obě skupiny u muzea se rozešly kolem 17:00.

Pochod demonstrantů zablokoval dopravu na magistrále ve směru z centra na Prahu 7. Na nábřeží Kapitána Jaroše poté demonstranti komplikovali provoz tramvají.

Zhruba půl hodiny po příchodu demonstrantů ke Strakově akademii vystoupili organizátoři demonstrace s projevy. Kritizovali v nich kabinet za plánované rušení poboček pošt, za zavedení datových schránek podnikatelů nebo za plán na zavedení korespondenční volby. Vyzývali také k tomu, aby protestující zůstali u sídla vlády přes noc. Stovky demonstrantů se ale už před zahájením projevů od hlavního davu odpojovaly a odcházely.

Někteří protestující před úřadem vlády vykřikovali, aby z budovy vyšel ven premiér Petr Fiala (ODS). Šéf kabinetu je v současnosti na desetidenní služební cestě v Asii. 

Noc před Úřadem vlády

Část účastníků protestní akce před Strakovou akademií přenocovala. V pondělí kolem 07:00 jich bylo několik desítek. Na místě jsou také petiční stánky strany PRO (Právo Respekt Odbornost), která nedělní protest organizovala.

Situace před úřadem vlády byla v pondělí ráno poklidná. Část demonstrantů stojí na chodníku před budovou s českými vlajkami a transparenty, někteří ještě spí. Jedna z účastnic protestu reportérce ČTK řekla, že účastníci hodlají zůstat na místě do pondělních 19:00 a v úterý ráno se před úřad plánují vrátit. Na poklidný protest před Strakovou akademií dohlížejí policisté. Prostor přímo před hlavním vchodem do budovy je uzavřený zátarasy. Dopravu na přilehlém nábřeží E. Beneše demonstranti neomezují, projíždět mohou auta i tramvaje.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace "proti bídě" Martina Pospíšilová

Fotogalerie
128 fotografií