Nehoda se stala krátce po deváté večer na 6. kilometru dálnice nedaleko čerpací stanice u Průhonic. Hyundai, který řídil 50letý muž, tam srazil 28letého chodce. „Na místě zasahovala lékařská i záchranářská posádka. S volajícími byla nejprve zahájena telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace, muž byl následně převzat do naší péče. Bohužel utrpěl zranění natolik závažná, že jim na místě podlehl,“ řekla Blesku mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

Na místě zasahovali také policisté a hasiči. „V souvislosti s touto nehodou již kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro možné podezření z usmrcení z nedbalosti. Kromě nařízené soudní pitvy, která určí přesnou příčinu smrti 28letého muže, budou policisté zjišťovat veškeré okolnosti této tragické nehody, tedy míru zavinění jednotlivých účastníků, současně i to, proč se v těchto místech sražený muž pohyboval,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Dechová zkouška u řidiče byla negativní.

Marný boj

K tragickému úmrtí se na sociálních sítích vyjádřila Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky, jejíž posádka o život muže bojovala do posledních chvil. „Velmi mladý člověk, který zjistil poruchu na svém vozidle, vystoupil do plného provozu dálnice D1, kdy nerespektoval základní bezpečnostní pravidla, a za tuto chybu zaplatil tím nejcennějším, svým životem,” uvedli.

„Boj záchranářů o jeho život trval několik dlouhých desítek minut kdy na samém konci lékaři nezbývalo nic jiného než konstatovat smrt. Bezpečnost a rozvaha na prvním místě. To jsou neustále opakovaná a zároveň stále nerespektovaná základní pravidla pohybu na našich silnicích,” snaží se záchranáři apelovat na veřejnost. Prvním krokem je zapnutí výstražných světel, tím dalším pak kontaktování Policie ČR, potažmo asistenční služby.

Fotogalerie
10 fotografií