Nejen obyvatelé Prahy 9 se mohou těšit do nového komunitního centra Colben, které vzniklo v rámci developerské výstavby čtvrti Emila Kolbena. Vedení městské části v pondělí převzalo komunitní centrum do své správy od developera Skanska Residential, který se na výstavbě této čtvrti podílí.

Komunitní centrum vzniklo, aby se lidem pomalu se proměňující brownfield zpřístupnil a otevřel co nejdříve. Komunitní centrum je zde totiž pouze dočasně, v horizontu 3-5 let ustoupí dalším etapám výstavby.

Ve třech se to lépe táhne

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) si na tiskové konferenci k příležitosti otevření komunitního centra velmi pochvaloval spolupráci s developery, díky které centrum vzniklo. „Pokud se má Praha rozvíjet, musí vznikat potřebná infrastruktura jako například školy, školky, nebo právě komunitní centra. Je evidentní a zřejmé, že bez spolupráce s investory to nepůjde. Proto jsme jako Praha 9 iniciovali dohodu s velkým předstihem, protože když vzniká nějaké centrum, je potřeba, aby bylo dostatečně vybavené,“ řekl Portlík. Spolupráce přitom probíhala pouze na úrovni dohody a vstřícnosti. Investor dodržel své slovo, aniž by k tomu byl zavázán jakoukoliv smlouvou.

Spolupráci mezi městskou částí a developerem si pochvalují také koordinátorky centra Colben, které s nápadem komunitního centra na radnici přišly: „Jsme sousedky, které zde žijí a tuto lokalitu vnímáme tak, že zatímco zde rostou byty, občanská vybavenost pokulhává. Proto jsme se rozhodly, že místo nadávání na radnici přiložíme ruku k dílu a samy se zapojíme,“ řekla na tiskové konferenci koordinátorka Lenka Dvořáková.

Projekt vznikl v roce 2020 a společně s ním se také rozhodlo o vybudování dalších dvou rekreačních prvků, o které si řekli přímo místní, prostřednictvím participace. Díky tomu tak vedle komunitního centra bude mladým sportovcům dělat radost také parkourové hřiště a pumptracková dráha pro kola.

Samotné komunitní centrum Colben je v provozu již od 16. ledna. Za tak krátkou chvíli si jej stihli oblíbit především maminky na mateřské, které se zde mohou například věnovat práci, zatímco si jejich ratolesti hrají v dětském koutku. K dispozici je jim zde občerstvení a útulné zázemí uzpůsobené především práci z počítače. Návštěvníci si mohou rezervovat své místo prostřednictvím formuláře na webu centra, nebo si mohou pořídit dlouhodobou permanentku za zvýhodněnou cenu, kterou může používat kdokoliv z rodiny. Centrum je otevřené ve všední dny od 8 do 13 hodin.

Stavbu stačí naložit na auto

Modulární stavba podle návrhu studentů z ČVUT je efektivní způsob, jak docílit rychlé výstavby za nízké náklady, navíc v situaci, kdy je stavba určená pouze k dočasnému využití. V místě kde se nyní centrum nachází, v následujících letech dojde k dalším etapám výstavby čtvrti Emila Kolbena, která její podobu úplně promění.

Místo centra se zde počítá s náměstím plným stromů a volným prostranstvím pro nové obyvatele. Až na to přijde, budovu centra stačí rozmontovat a  „naložit na auto“, a následně přemístit na nové místo v řádu několika hodin. Po sestavení už stavba vyžaduje jen drobné práce, jako nahodit fasádu apod. Návštěvníci tak o Colben centrum nepřijdou, pouze jej najdou na novém místě.

Fotogalerie
16 fotografií