Petr Hošek podlehl vážné nemoci v úterý v pět hodin ráno. Zdravotní problémy ho provázely již delší dobu, prošel závislostí na drogách, měl i epilepsii a trpěl silnou cukrovkou, kvůli které mu bylo doporučeno, aby nepil alkohol. To ale Hošek odmítal, pivo totiž patřilo k jeho životnímu stylu i dennímu zdroji tekutin. 

Podle toho také vypadal průběh pohřbu, který se proměnil ve velký koncert. Při loučení s Hoškem zněl punk i latinskoamerická hudba, tančilo se a alkohol tekl proudem. Mohlo by se zdát, že takový styl pohřbu je nepatřičný, opak je ale pravdou. Pohřeb byl osobitý a ve stylu, který k životu Hoška neodmyslitelně patřil. 

Osobní přístup

Co si o divokém mejdanu, který se v obřadní síni strašnického krematoria strhl, myslí jeho správci?„V České republice se oblast pohřebnictví v poslední době sice tematizuje, mluví se o tom, jak je třeba, aby poslední rozloučení mělo osobní podobu a odráželo osobnost zemřelého i vztah pozůstalých k němu. Pokud ale tento princip opravdu respektujeme, musíme být připraveni i na to, že se představy pozůstalých nebudou vždycky krýt s obecnými zvyklostmi či většinovým vkusem,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Královec, mluvčí Hřbitovů a pohřebních služeb hl. m. Prahy.

Podle Královce mají pozůstalí právo určit, jakou podobu bude pohřeb mít. Koncert místo obřadu nebo pití alkoholu, vše je možné. Nesmí ale překročit určité hranice.  „Pravidla pro pořádání pohřbu samozřejmě existují a jsou v zásadě trojího rázu. Průběh obřadu nesmí porušovat zákon, nesmí dojít k ohrožení bezpečnosti účastníků pohřbu ani zaměstnanců pohřebních služeb a nesmí také dojít k poškození zařízení obřadní síně. Konkrétní podoba rozloučení je pak věcí individuální domluvy mezi vypravitelem pohřbu a obřadníkem,“ sdělil Královec s tím, že se nejedná o až tak nezvyklý úkaz.

„Pohřby známých osobností jsou samozřejmě specifické tím, že se neloučí jen rodina (ta často mívá samostatný soukromý obřad zvlášť), ale také početné skupiny příznivců, pro něž zesnulý (zejména, jde-li jako v tomto případě o výrazného hudebníka) ztělesňoval určité hodnoty, představoval nějaký symbol – a je na rodině, nakolik rozloučení otevře veřejnosti,“ dodal mluvčí s tím, že po Hoškově pohřbu nezaznamenali žádný nepořádek.

Pohřby ve velkém stylu měly podle něj i některé další celebrity: Michal Maudr alias DJ Loutka nebo Dan Nekonečný, kdy se motolské krematorium proměnilo v karnevalový průvod s tanečnicemi a ohnivými gejzíry. 

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Petra Hoška Marek Pátek

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Petra Hoška Wojta Miller

Fotogalerie
97 fotografií