Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž a korunovační meč - to vše je vystaveno ve střední části hlavní lodi chrámu. V samostatné vitríně si mohou zájemci prohlédnout i korunovační plášť. Lebku svatého Václava mohou vidět přímo v kapli, kde jsou uloženy jeho ostatky.

Video
Video se připravuje ...

Hrad vystavuje korunovační klenoty. Místo Zemana odemykal komoru Mynář Blesk TV

První návštěvníci začali do chrámu přicházet krátce po deváté hodině, řada z nich ale na místě čekala už v šest ráno. Klenoty jsou totiž k vidění jen po omezenou dobu - do soboty 21. ledna denně od 9:00 do 17:00. Kromě standardní kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu musejí návštěvníci podstoupit i prohlídku u vchodu do katedrály. Mezi prvními byla i rodina s dětmi z Prahy. „Manžel čekal ve frontě před Hradem zhruba od šesti,“ řekla návštěvnice. Jí i dětem se výstava velmi líbila.

Hned vzápětí dorazily i dvě třídy prvního stupně základní školy ve Vysočanech. I jejich učitelka si musela přivstat a do fronty se zařadit již před 07:00. „Byla jsem s dětmi na výstavě klenotů i před pěti lety, byly nadšené,“ uvedla. Dodala, že tehdy však pro školy existoval rezervační systém.

Dorazil Babiš

Krátce po 08:00 čekaly už v jižních zahradách Pražského hradu zhruba dvě stovky lidí. Na nádvoří ke katedrále je začali pořadatelé vpouštět zhruba v 08:45. Lidé, kteří dorazili po osmé hodině si již ve frontě počkali zhruba hodinu a půl. Před desátou se do fronty zařadil i prezidentský kandidát Andrej Babiš. Ten přitom podle iDnes.cz plánovanou návštěvu výstavy původně zrušil. „Nikam nepůjdu, všichni jedou kampaň antibabiš,“ citoval server Babiše v pondělí. 

Serveru Seznam Zprávy v úterý na Hradě Babiš řekl, že se chce podívat, jak dlouho fronta na výstavu trvá. Uvedl, že by jako prezident zvažoval vystavení korunovačních klenotů vždy o svátcích. Když ale dnes frontu viděl, poznamenal, že „by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu“.

Babiš nakonec ve frontě strávil zhruba dvě hodiny, kolem poledne se dostal ke vstupu. Zatímco seniorky z Moravy se s ním nadšeně fotily a přály mu hodně štěstí ve druhém kole prezidentských voleb, jiná kolemjdoucí seniorka si znechuceně odplivla. „Že se nestydí, hajzl, takhle zneužívat republiku,“ řekla, načež pokračovala v chůzi. Z návštěvy Babiše neměli příliš velkou radost ani návštěvníci z konce fronty. „Přečetly jsme si to na sítích, že je tady taky, ale než my se dostanem ke klenotům, bude už snad pryč. Je ostudou téhle republiky, snad nevyhraje,“ řekla Blesku skupina maminek, které na korunovační klenoty vyrazily i s dětmi.

Video
Video se připravuje ...

Andrej Babiš ve frontě na korunovační klenoty Blesk.cz - Veronika Foltová

Výstavu provází značná bezpečnostní opatření. Přímo u vitríny s klenoty stojí dva členové hradní stráže, další hlídají spolu s vojáky a policisty po celém chrámu.

Vstup zdarma

Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednostní vstup mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky vede jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály.

Korunní komoru v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde se uchovávají české korunovační klenoty, otevřelo v pondělí sedm klíčníků. Klenoty z ní poté klíčníci spolu s památkář vynesli a vybalili z jejich schrán.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Fotogalerie
153 fotografií