Podle primářky Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jany Tejnické leží na tamní klinice asi 20 dětí s různými viry způsobujícími záněty dýchacích cest. Nejčastěji jsou ve věku kolem dvou let. „Děti jsou dušné, potřebují oxygenoterepii, inhalace, odsávání hlenů a podobně. Pokud nedojde k bakteriální infekci, nepodáváme antibiotika. Délka hospitalizace je obvykle okolo sedmi dnů,“ sdělila ČTK. Klinika má 90 lůžek, z toho 30 intenzivní péče.

Na Pediatrické klinice 1. lékařské fakulty a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči tvoří podle přednostky Lucie Gonsorčíkové pacienti s RS viry většinu a nemocnice čelí jejich vysokému nárůstu. V současné době je klinika na hranici kapacit.

Situace se komplikuje současně probíhající chřipkovou epidemií. Na našem pracovišti denně řešíme desítky dětí s respiračními infekcemi, většina se dá léčit ambulantně, ale stoupá množství dětských pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci,“ uvedl pro ČTK primář Kliniky pediatrie a dědických poruch metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Petr Koťátko. Klinika podle něj omezila plánovaná vyšetření, čímž získala více prostoru pro příjmy akutních dětí. „Ale rezerva je velmi malá. A to jak na standardním oddělení, tak i na oddělení jednotky intenzivní a resuscitační péče,“ doplnil.

„Problémem není nedostatek léků, ale riziko případného nedostatku volných lůžek pro děti, které vyžadují hospitalizaci a zajištění dostatečného přístrojového vybavení,“ řekla ČTK. „RS virus může vyvolat takzvanou bronchiolitidu neboli zánět drobných průdušek s rizikem rychlého rozvoje respirační tísně. Nejohroženější skupinou jsou malí kojenci, ale závažný průběh může nastat i u staršího dítěte,“ vysvětlila Gonsorčíková. U nejzávažnějších případů je podle ní nutná i plicní ventilace.

Na hranici lůžkových kapacit pro děti je podle mluvčí Evy Libigerové také Fakultní nemocnice Bulovka. „V některých dnech se dostáváme na hranici, kdy je vyčerpána naše lůžková kapacita a musíme pro děti hledat lůžka jinde,“ řekla ČTK. Částečně pomáhá infekční klinika, případně nemocnice děti překládá do jiných zařízení, kde je ještě volno.

Dostatek lůžek i léčiv má podle mluvčí Terezy Romanové Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „I u nás na klinice dětí a dorostu jsme zaznamenali nárůst nákaz způsobených RS virem, i těch s těžším průběhem. V současné chvíli však situaci zvládáme a máme dostatek lůžek i léčiv,“ sdělila ČTK.

Jaké jsou příznaky?

S epidemií respiračního syncyciálního viru (RS virus - RSV) se podle informací Státního zdravotního ústavu potýkají i další evropské země. Jde o nejčastější příčinu infekcí dolních cest dýchacích. „V tomto ročním období nejsou infekce RSV ničím neobvyklým, ale letos je aktivita RSV vyšší a začala dříve než v sezónách před pandemií covid-19,“ uvedl. Nejčastější je u dětí do pěti let, ale může ohrožovat i další nad 65 let.

Typické příznaky u dětí je mírná horečka, kašel, rýma, dýchací obtíže a zadržování dechu ve spánku, takzvaná apnoe u kojenců. Nejmenší děti mohou mít také problémy s kojením a krmením v důsledku ucpaného nosu a větší zátěže při dýchání, hrozí tak dehydratace a letargie vyžadující hospitalizaci. Většinou má ale nemoc mírný průběh, který děti zvládají doma.

Fotogalerie
8 fotografií