„Z rozhodnutí vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře bude i v zimní sezóně, stejně jako Královská zahrada, otevřen pro veřejnost Jelení příkop,“ uvedla KPR.

Přístup bude umožněn po chodníku od Pacassiho brány, tedy od tunelu vedoucího ze směru od Prašného mostu na druhé hradní nádvoří. Lidé budou moci dále projít chodníkem k Medvědinci. „Vstupy z Klárova, od Belvederu a z ulice U Brusnice budou otevřeny podle počasí - za sněhové pokrývky nikoliv,“ uvedl Hrad. U průchodu valem Prašného mostu musí lidé počítat kvůli stavebním pracím s krátkodobými omezeními.

„Návštěvníky Jeleního příkopu si zároveň zdvořile dovolujeme upozornit na náročnost terénu, kdy doporučujeme zejména vhodnou obuv. Údržba cest v zimních měsících bude pouze základní,“ uvedl Hrad.

Kvůli otevření příkopu a nového přístupu do hradního areálu bude pravděpodobně muset policie zřídit nové stanoviště, na kterém bude kontrolovat návštěvníky.

V zimních měsících se od neděle otevřela i Královská zahrada. Pražský hrad již minulý týden informoval, že z takzvaného bezpečnostního perimetru, který střeží policisté a vojáci, byly vyňaty Jelení příkop a Královská zahrada. Opatření má umožnit zrušení bezpečnostních kontrol, které dosud zahrnovaly celý hradní areál. Otevření Jeleního příkopu ale znamená nový vstup do areálu Pražského hradu, policie proto pravděpodobně bude muset vytvořit nové kontrolní stanoviště.

Už dříve také Pražský hrad avizoval, že celý Jelení příkop bude otevřen od počátku příští turistické sezony. Jeho horní část byla zpřístupněna již dříve, v dolní ještě na podzim pokračovaly stavební práce.

Fotogalerie
18 fotografií