Pražské arcibiskupství se revizí svého majetku a hledáním nových příležitostí připravuje na rok 2030, kdy katolická církev přestane dostávat příspěvek od státu na svoji činnost. To znamená, že si Pražské arcibiskupství bude muset na svůj provoz vydělat. Podle generálního vikáře pražské arcidiecéze Jana Balíka potřebují na duchovní činnost alespoň půl miliardy ročně. Hospodářské příjmy pak doplní například granty od státu nebo dary od věřících.

Inzerát: Jindřišká věž na prodej

Už v listopadu proto ohlásilo prodej Jindřišské věže za 75 milionů korun. Původně arcibiskupství sdělilo, že věž prodá nejvyšší nabídce, později ustoupilo s tím, že počká do konce roku, jakou nabídkou připraví hlavní město. Ve středu o odkupu této historické památky mělo jednat i zastupitelstvo Prahy 1, na jednání ale nepřijalo žádné konkrétní stanovisko. Kromě Jindřišské věže chce arcibiskupství prodat i hotel Clara Futura v Dolních Břežanech. Do budoucna chce naopak investovat do nájemního bydlení.

Co s Jiřským klášterem?

Začátkem prosince přinesl server Novinky.cz informaci, že se Pražské arcibiskupství chce v rámci revize majetku zbavit dokonce i Jiřského kláštera, jenž je jeden z nejstarších v zemi. Ten navíc získalo pražské arcibiskupství teprve v roce 2015. „Uspořádání vlastnických a užívacích práv by mělo být podle memoranda do 31. ledna 2016 takové, že Metropolitní kapitule bude vydán objekt Nového proboštství a Náboženské matici objekt kláštera sv. Jiří,” uvedlo v létě roku 2015 v tiskové zprávě pražské arcibiskupství.

Podmínkou převodu také bylo, to, že se Jiřský klášter do pěti let opraví. To se však nikdy nestalo a nyní církev hledá možnosti, jak nákladnou opravu zaplatit. Podle historika Zdeňka Lukeše by se částka mohla vyšplhat „až ke stovkám milionů, možná miliard korun.“

Mockerovy domy (vlevo) a Jiřský klášter (jeho vstupní část je objekt druhý zleva) na Pražském hradě. Vpravo je bazilika svatého Jiří.
Autor: ctk

Jen spolupráce

Arcibiskupství proto zvažuje, že by k rekonstrukci přizvala partnera. „Připravujeme projekt na kulturní využití jiřského kláštera. Jednou z variant je vstup partnera, který by pomohl zafinancovat náklady na rekonstrukci velmi zanedbaného areálu. V žádném případě neuvažujeme o prodeji této významné památky spojené s počátky křesťanství v českých zemích,“ sdělil Blesku Jiří Princ, mluvčí Arcibiskupství pražského s tím, že podrobnosti poskytne, až nabyde projekt konkrétnějších rozměrů.

Aby arcibiskupství mohlo přizvat partnera, je potřeba získat souhlas Vatikánu. Ten musí odsouhlasit každý případ, když církev například převádí nemovitosti pod nadace nebo jiné partnery. „Vatikán prozatím už souhlasil s tím, že se nejedná o zcizení, ale pouze o vyčlenění majetku, na další rozhodnutí čekáme,“ informoval generální vikář Jan Balík.

Balík také v pondělí v České televizi uvedl, že správa a rekonstrukce Jiřského kláštera je v současné době nad síly církve. „Aby se z kláštera, který je historicky opravdu cennou památkou naší země, stalo něco kulturního do budoucna, je obrovsky finančně obtížné,“ prohlásil v televizi Balík.

Fotogalerie
10 fotografií