V sobotu 10. prosince došlo v pražských Holešovicích k dopravní nehodě dvou aut, Náraz byl tak veliký, že ho zaznamenal i telefon jednoho z řidičů. 

Sdělil polohu a náraz

„V sobotu 10. 12. 2022 v 16:26 hodin přijalo operační středisko HZS hl. m. Prahy na lince 112 automatické volání ze zařízení iPhone 14, který detekoval náraz (detekce nehody). Automaticky hlas informoval o možné nehodě uživatele iPhone a sděloval přesné  souřadnice,” uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zpátky na číslo se marně snažil dvakrát dovolat operátor, který hovor od telefon dostal. „Ve sluchátku se ozýval automat opakující souřadnice místa, kde zařízení iPhone detekovalo těžkou autonehodu a jehož majitel nereagoval na následné výzvy telefonu. V pozadí hovoru jednou zazněla věta: "Jsi v pohodě?" a následně už byl slyšet pouze ruch. Na dotazy operátora linky 112 ale majitel telefonu nereagoval. Nereagoval ani na následná 2 zpětná volání,” popsal Kavka.

Hasiči událost vzhledem k okolnostem a předchozím zkušenostem předali policii a záchranářům s klasifikací nejhoršího možného scénáře, tedy dopravní nehody s vyproštěním osob.

Fotogalerie
11 fotografií