Ústředním motivem obrazu Mirage je přízračná šelma, jejíž výrazně prosvětlená tvář se upírá na diváka. Za kočkovitou šelmou se nachází motiv dravce a Toyen do obrazu zapojila i dva vržené stíny ženských postav v sukni, které na něj dopadají z bočních stran.

Sběratelsky ceněný olej Toyen zůstával dlouho v soukromé sbírce a dosud unikal větší pozornosti veřejnosti. Podle organizátorů aukce jde o jeden z nejdůležitějších olejů Toyen z jejího poválečného období. Do aukčního prodeje se dostal poprvé.

Cirkus od Toyen je na třetím místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR, kterému vévodí obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911. Na konci května se prodal na aukci v Praze za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který předtím držel obraz Divertimento II Františka Kupky, který se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

O díla Toyen je tradičně mezi sběrateli výtvarného umění velký zájem. Například letos v květnu se její obraz Samotáři z roku 1934 na aukci prodal za 54 milionů korun včetně přirážky.

Toyen (1902 až 1980), vlastním jménem Marie Čermínová, je podle odborníků jednou z nejpozoruhodnějších osobností českého a evropského výtvarného umění 20. století. V letech 1925 až 1929 působila v Paříži, kde společně s Jindřichem Štyrským rozvíjela původní český malířský směr - artificialismus, který představoval osobitou a poetickou alternativu k tehdejší geometrické abstrakci i surrealismu. Do metropole nad Seinou se pak Toyen definitivně vrátila v roce 1947 a zůstala věrná surrealistickému hnutí. Ve svém díle reflektovala i válečné katastrofy, celé její dílo prostupuje téma erotiky.

Obraz malířky Toyen Mirage (Přelud) z roku 1967 se na dnešní aukci v Praze prodal za 31,2 milionu korun
Autor: ČTK / Adolf Loos Apartment & Gallery