Představitelé státu si v pátek dopoledne připomněli výročí založení Československa tradičně u Národního památníku na pražském Vítkově. To jim zpříjemnilo příznivé počasí - ačkoliv je v Praze 10 stupňů, je jasno a svítí slunce. Nic tak nebránilo ani průletu armádních strojů, který pietu tradičně doprovází, nad městem se prohnaly dva gripeny, dva letouny L-159, bitevní vrtulník Mi-24/35 a dvě transportní helikoptéry Mi-171. Loni stroje vzlétnout nemohly, protože byla hustá mlha.

Pietní akt začal v 10:30, kdy na své misto dorazil na vozíčku i prezident Miloš Zeman. „Vojáci, nazdar!“ zahájil pietu vestoje opřený o hůl, s podporou ochranné služby si pak vyslechl i státní hymnu. Následně se uskutečnil akt k uctění památky padlých s kladením věnců.

Ten položil mj. premiér Petr Fiala (ODS). „Je to významný den, je to okamžik, kdy se naplnily sny mnoha generací českých lidí a ambice české společnosti. Získali jsme samostatný stát, který byl na svou dobu neobvyklý v tom, že byl demokratický, a to je něco, co si musíme připomínat. Osud československé republiky nám připomíná, že svoboda, demokracie a nezávislost jsou křehké hodnoty, o které se musíme starat a které nejsou samozřejmé. Musíme dělat správná rozhodnutí pro to, abychom je zachovali,“ řekl krátce po aktu v rozhovoru pro ČT 24. Bezpečnost Česku podle něj garantuje členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO).

Aktu, který trval zhruba 20 minut, se zúčastnila také místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která s ohledem na nedávné volby vykonává pravomoci předsedy horní komory, zástupci Parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Pavel Fischer (nezávislý) či ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Podle Černochové je pro českou i slovenskou armádu páteční den o to významnější, že před 104 lety vzniklo Československo, ale československá armáda ještě o několik měsíců dříve.

Loni se Zeman pietního aktu neúčastnil kvůli své hospitalizaci, v tradičním termínu se neuskutečnilo ani slavnostní předávání státních vyznamenání. Letošní pietní akt je pro Zemana posledním v prezidentské funkci. Tradiční ceremoniál se po dvou letech uskutečnil v plnohodnotné podobě. V roce 2020 byl kvůli koronavirové pandemii zrušen, loni platila omezení.

Video
Video se připravuje ...

Co nastane, pokud Rusko zničí přehradu! Státní vyznamenání a manévry kvůli Ivance Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
38 fotografií