Radlická ulice bude za několik let zcela k nepoznání ode dneška. Roste zde jeden projekt vedle druhého a spousta dalších se připravuje. Díky této rozsáhlé výstavbě zde vznikne jedna z nejmodernějších čtvrtí Prahy, která bere maximální ohled nejen na své obyvatele, ale také na životní prostředí a udržitelnost ve stavebnictví.

Vlajkovou lodí v tomto ohledu má být projekt „Radlický dřevák“. Jak název napovídá, hlavním materiálem využitým pro stavbu této budovy bude dřevo, které s sebou nese řadu výhod. Vyjma toho, že je jednoduše hezčí a příjemnější materiál než beton, jeho užití ve stavebnictví výrazně dokáže snížit uhlíkovou stopu vznikajících budov. Za záměrem stojí developerská společnost Skanska společně s architekty z kanceláře Jakub Cigler architekt.

Panelák ze dřeva?

Dřevo bude použito ve formě takzvaných CLT panelů, což je pět křížem slepených desek, které z hlediska pevnosti a nosnosti mají velmi podobné vlastnosti jako ocel a beton. Akorát jsou mnohem lehčí. Panely, ze kterých bude sestaven Radlický dřevák, budou ze smrkového dřeva z českých lesů. Užití těchto prefabrikovaných panelů také výrazně zkrátí dobu stavby.

Ukázka dřevěného CLT panelu
Autor: Blesk

„CLT desky dávají možnost až dvacetipatrové výstavby. V zahraničí je dřevo ve výstavbě prosazováno stále častěji, v tuzemsku ale přísné požární normy zatím povolují pouze čtyři patra a maximální dvanáctimetrovou výšku. Přitom z pohledu požární bezpečnosti jsou stavby z CLT panelů stejně bezpečné jako objekty realizované tradičním způsobem výstavby. Věříme proto, že i v české legislativě dojde k úpravám, které nám umožní širší využití dřeva do budoucna,“ uvádí Pavel Tomek, projektový manažer rezidenčního developera Skanska.

Protipožární ochrana

Otázky, jež se týkají bezpečnosti, spojené zejména s rizikem vzniku požáru, jsou podle zástupců developera zveličené. Oproti očekávání jsou v tomto směru dřevěné panely paradoxně lepším materiálem. Oheň díky více vrstvám desek postupuje pomalu a předvídatelně, oproti oceli, která se při požárech začíná ohýbat a tavit.

Zelené bydlení ve městě?

Budova nebude ekologická pouze díky použitému materiálu, ale také díky použití nejmodernějších udržitelných technologií, jako je technologie zadržování užitkové vody, izolace tepla díky zeleným střechám, nebo úspora spotřeby energie díky řízenému větrání a fototermických panelů pro předehřívání vody. Její uhlíková stopa bude až o čtvrtinu nižší, než kdyby byla postavena z tradičních materiálů, jako jsou cihly, ocel a beton.

„Použití dřevěné konstrukce namísto betonu nebo ocele je jedním z mnoha nástrojů, jak nalézt udržitelnější řešení,“ míní architekt Jakub Cigler. „Musíme hledat cesty, jak snížit spotřebu energie v budově, a rovněž hospodaření s vodou uvnitř i mimo budovu je zásada, na kterou dnešní projekt musí hledat úspornější odpověď. Přičemž všechna tato hlediska přispívají jednak k ekologičtějšímu a energeticky šetrnějšímu výsledku.“

Radlický dřevák nabídne především byty 1Kk a 2Kk, kterých zde bude téměř 80, další dva přidružené bytové domy potom dají dohromady 100 dalších. Vznikne zde také veřejně přístupný vnitroblok s dětským hřištěm, altánkem, místem pro grilování a kavárnou. Se zahájením stavebních prací se počítá na rok 2024.

Vedle Dřeváku zde vzniknou také dvě menší budovy postavené konvenčním způsobem. Jelikož se jedná o první projekt svého druhu na území Česka, chce si developer tuto cestu nejdříve prošlapat a až následně se rozhodnout, zda se po ní vydá. Kombinace obou těchto způsobů stavby v jednom místě, umožní získat velmi cenné srovnání a ukáže se, jak si stavba vede oproti těm „obyčejným“.

 

Každé 4 minuty 1 dům

Česko má jedny z nejpřísnějších legislativních podmínek pro to, aby zde v budoucnu vznikalo více podobných staveb. V tomto pomyslném žebříčku se řadíme na podobnou úroveň jako například Rusko. Architekti z kanceláře Jakuba Ciglera přitom uvádí, že na území Česka vyroste každé 4 minuty tolik dřeva, kolik by vydalo na stavbu jednoho rodinného domu.

Fotogalerie
6 fotografií