Chodci mají problém s křižovatkou bez „zeber“, po které se prohání auta jako na závodní dráze. Tohle není okraj Prahy s nedostatečnou infrastrukturou, ale jasné centrum, konkrétně Praha 1. Problematický dopravní zádrhel se nachází v křížení ulice Dušní a Bílkova v Židovském městě, v historickém centru Prahy. Obyvatelé se zlobí. Vadí jim, že je křižovatka nebezpečná pro chodce. Požadují, aby se změnil systém parkování a nechaly se narýsovat nové přechody.

Ochrana dětí

Místní mají strach o bezpečí dětí. Na rohu křižovatky se totiž nachází střední „průmyslovka“ a hned vedle základní škola. Denně tudy proudí poměrně velké množství dětí. „Přes den tu parkují dodávky, takže přecházející nemá výhled do křižovatky. Ani auta tu neprojíždějí úplně krokem,“ stěžuje si Andrea.

Martina zlobí stejný problém. Nedávno zažil, že byly všechny rohy bez zebry obsazeny dodávkami. Na poslední volné místo, kudy se dalo přejít, přijíždělo osobní auto. „Po zdvořilé prosbě, ať nás napřed nechá přejít, jinudy to totiž nešlo, se na mě řidič obořil, jestli znám zákon o pozemních komunikacích, zahradil nám cestu a odkráčel,“ zlobí se Martin.

Příliš dlouhý přechod

Lidé si stěžovali i v oficiální webové aplikaci magistrátu zmente.to, která slouží k vyřizování stížností a nápadů. I Praha 1 se snažila požadavek obyvatel na přechody řešit. „Ze strany dotčeného orgánu z hlediska bezpečnosti a plynulosti provozu Policie ČR nepovolí zřídit takto dlouhý přechod pro chodce. Technické správě komunikací zase památkáři nepovolí úpravy ke snížení délky samotného přechodu pro chodce,“ uvádí radnice Prahy 1. 

Podle tiskové mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové ale  v tuto chvíli neeviduje žádný požadavek na stavební úpravu křižovatky. „Dále neevidujeme ani žádná nově vydaná stanovení příslušným silničním správním úřadem, která by vedla ke změně dopravního režimu těchto jednosměrných ulic formou změny vodorovného dopravního značení,“ sdělila Barbora Lišková Blesku.

Poslední změny byly v problematickém místě provedeny v polovině roku 2021 a týkaly se úprav stálého vodorovného i svislého značení v souvislosti s parkováním. „V letošní roce zde proběhla také obnova podle platného stanovení,“ dodala Lišková. Blesk o vyjádření požádal také radnici Prahy 1, žádné odpovědi se mu však nedostalo. 

Video
Video se připravuje ...

Divoká křižovatka Bílkova - Dušní v Židovském městě Jan Dařílek

Fotogalerie
9 fotografií