Půlroční mládě servala stepního uteklo chovateli z Podolí v pátek. Policisté na Twitteru sdíleli fotografii zvířete s tím, že může být nebezpečné. Kočkovitá šelma jménem Bejby se nakonec našla v pondělí odpoledne na pozemku střední a mateřské školy v Horáčkově ulici v Praze 4. 

Odchytit potenciálně nebezpečné zvíře se podařilo hlídce městské policie spolu s  pracovníkem odchytu z Jesenice. „Strážníci na pozemku střední a mateřské školy v Horáčkově ulici zvíře nalezli a za pomoci sítě společně s pracovníkem odchytu zajistili. Serval nyní míří na prohlídku k veterináři,“ uvedla městská policie v pondělí odpoledne.

Odchyt

Hon na kočku si vyžádal jistou dávku odvahy, ale i přípravy. Strážníci si k odchytu připravili velkou síť, do které se šelmu pokusili lapit. Nejprve ji ovšem museli vylákat z dřevěné kůlny na dřevo, kde se kočka ukrývala. Pracovník odchytu statečně celou akci organizoval. „Ty si vezmeš tuhle síť, pořádně ji roztáhni. Ona pravděpodobně vystřelí někam sem, buďte na to připravení,“ ukazuje pracovník odchytu, jak je vidět na videu. „Pojď sem, micinko,“ láká pak šelmu z kůlničky, zatímco po ní vleže sahá rukou. „Bacha, bude zuřit,“ stihne ještě upozornit strážníky. Šelmu se nakonec podařilo chytit do sítě a odnést do přepravky v autě. 

Krušné chvíle v posledních dnech nezažívala jen šelma Bejby, ale i její majitel. „Vzhledem k tomu, že se jedná o zvíře v zájmovém chovu, je jeho majitel povinen zajistit zvíře proti útěku, pokud tak neučiní, dopouští se přestupku. Z tohoto důvodu strážníci předali oznámení příslušné městské části a také dají podnět na městskou veterinární správu,“ dodali.

Fotogalerie
12 fotografií