„Ve všech nových případech pražští hygienici provádějí standardní a právními předpisy dané epidemiologické šetření spojené s dohledáváním případných rizikových kontaktů a nastavováním adekvátních protiepidemických opatření," uvedli hygienici.

Dva z pěti nově nakažených pobývali v Maďarsku, jeden ve Španělsku, další cestu do zahraničí neuvedli. Objevily se u nich příznaky většinou na konci července, měli kožní vyrážku a projevy nachlazení jako je zimnice nebo teplota.

Podle údajů SZÚ z minulé středy bylo případů 26, pražští hygienici ten den informovali o 22 případech. Už dříve ústav uvedl, že jeden nakažený je z Ústeckého kraje, u dalších tří bydliště nezveřejnil. Z 26 se 19 nakazilo v České republice, sedm v zahraničí. „Šest osob bylo hospitalizováno. K přenosu nákazy došlo převážně při úzkém kontaktu v rámci sexuálních aktivit," doplnil SZÚ.

Takzvané opičí neštovice se běžně vyskytovaly v zemích západní a střední Afriky. Zhruba v polovině května se nákaza začala šířit i v Evropě, USA či dalších zemích. Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) bylo do soboty zaznamenáno téměř 800 případů v 21 evropských zemích.

Česko má k dispozici vakcíny proti opičím neštovicím, které dostalo darem od Evropské komise. Ta očkovací látku nakoupila ze svého rozpočtu a rozděluje ji mezi členské země EU. Celkem by ČR měla dostat 2800 dávek, s plošným očkováním se nepočítá. Například ve Francii otevřeli na začátku srpna 136 očkovacích center.

Video
Video se připravuje ...

První případ opičích neštovic v Česku. Jak se chránit? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií