Obchodní dům by se v případě, že získá potřebná povolení, mohl začít stavět zhruba na začátku roku 2023. První zákazníci nakoupí v prosinci 2024. Budova by se měla nacházet v ulici K Pazderkám a vjezd pro zásobování bude z ulice Lodžská. Kromě Kauflandu tu budou mít pobočky i ostatní menší prodejci. V projektu se počítá s 232 parkovacími místy. Před obchodním domem vyroste park s vodními prvky.

Co vadí části místních?

Stejně jako v roce 2018, i nyní se záměrem nesouhlasí iniciativa Proti plotu. Aktivisté se brání 1 765 dopisy, které měl nejen od občanů obdržet Odbor ochrany prostředí MHMP. Mají pocit, že se orgán nedostatečně vypořádal s veškerými námitkami a připomínkami. Odbor totiž rozhodl, že zbudování supermarketu Kaufland nemůže mít významný vliv na životní prostředí ani na zeleň nacházející se na místě plánované zástavby.

Organizátoři bojkotu tvrdí, že napojení plánované stavby pro osobní vozidla není dostatečné, když nejsou samostatně řešeny pruhy pro levé a pravé odbočení, což může snižovat bezpečnost a vést k častým dopravním nehodám. Za špatně vymyšlené též považují napojení stavby pro zásobování přes tzv. „pravé oblouky“ a probíhalo by tudíž otáčení nákladních vozidel na sousedních křižovatkách. „Cíl je tedy jasný – nepovolit výstavbu dalšího rušného obchodního domu v této oblasti,“ sděluje Blesku Petr Kalla, jeden z iniciátorů aktivity. 

Nedostatky podle nich vykazuje i akustická studie vážící se k dopravě. Veškerá data týkající se intenzity dopravy jsou z roku 2019, což může může ovlivnit závěry studie. Otevřený zásobovací dvůr zase negativně ovlivní jak kvalitu bydlení obyvatel, tak může mít dopad i na jejich zdraví. Jako poslední nesouhlasí aktivisté s vykácením zeleně, což povede ke zhoršení ovzduší. Vykácení souvislého pásu nelze podle nich srovnávat s nahrazením výsadby malých stromů v parčíku. 

Okolní ojedinělá příroda Troje, Botanická a Zoologická zahrada je podle Petra Kally navštěvována Pražany a návštěvníky z celé ČR především pro její volnočasové, rekreační a edukační možnosti, nikoliv jako další místo pro nakupování, kterých je v Praze již dostatek. „Zatím to vypadá, že jsou to především spolky a aktivní obyvatelé z jednotlivých částí Prahy, kteří se snaží ochránit nezastavitelné přírodní a zelené plochy Prahy před nevídaným tlakem developerů a jejich loutek z jednotlivých radnic," dodává Petr Kalla. 

Domov pro seniory místo obchoďáku

„Varianta udržovaného parku by byla pro obyvatele skutečně tou nejlepší možnou volbou. Nicméně si uvědomujeme, že se jedná o jeden z posledních velkých soukromých pozemků v okolí určeným k zástavbě," říká Petr Kalla.

V rámci dotazníkového šetření v 1 100 domácnostech se podle něho obyvatelé vyjádřili jasně. Před výstavbou obchodních domu preferují raději nízké čtyřpodlažní objekty, např. školku nebo bydlení pro seniory v kombinaci s udržovaným parkem, který by doplnil a zároveň pozvedl současné sídliště a navázal na okolní přírodu ke spokojenosti místních obyvatel i návštěvníků vyhledávající v této lokalitě klid a čistou přírodu.

Příjemnější místo k žití?

Firma JTH přišla se záměrem už v roce 2018, neúspěšně. Oproti předchozímu návrhu celý projekt předělala. Inspirovala se právě námitkami iniciativy Proti plotu. Samotná čtyřpodlažní stavba má volně přecházet do bytových megabloků, které se v místě nachází. „Spolu s přesunem parkování a zásobovacího dvora do podzemního podlaží, vytvoříme maximální bariéru proti stávající hlukové zátěži z dopravy z ulice K Pazderkám,“ dodává tiskový mluvčí.

Dopravní zátěž ani hluk se prý v ulici nezvýší. „Naopak lidé, kteří by o obchod měli zájem, bydlí v dané lokalitě, mohli by své denní nákupy realizovat do tašky. To znamená bez zvýšeného provozu aut,“ upozorňuje tiskový mluvčí. „Proti tomuto projektu jsou většinou lidé, kteří si v pohodě jezdí na nákupy automobily a jsou tak ušetřeni tahání těžkých tašek,“ argumentuje dále.

Místní zeleň mluvčí označil za chaotickou, nahodilou a divokou. Zarostlý prales prý podporuje bezdomovce a další individua, takže se lidé bojí kolem pozemku chodit. „Stavební dvůr bytové výstavby ze 70. let minulého století po desítky let milosrdně zarůstá divokou vegetací a tato překrývá zbytky staveniště,“ říká tiskový mluvčí. Náletové stromy a keře podle něho vytváří iluzi přírody, za kterou čas od času bojují aktivisté a politici.  

Firma chce ze špinavých křoví vytvořit oázu pohody. Proto má mít objekt zeleň na střeše a na stěnách. Záměr počítá i s vytvořením nového parku, který by měl sloužit zvláště občanům Bohnic. Zeleň by tak měla zaujímat asi 40 procent výměry řešeného území, jak je uvedeno v dokumentaci, kterou firma předložila pro posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA).  

Historie se opakuje

Už jednou v roce 2018 obyvatelé za podpory politiků a všech institucí poslali projekt do koše. Aktivisty tehdy podpořili všichni zastupitelé Prahy 8. S výstavbou nesouhlasil ani ředitel Botanické zahrady Troja či ředitel ZOO Praha, stejně tak IPR Praha. Proti se vyslovilo zhruba 12 tisíc lidí, kteří podepsali petici. Podle tiskového mluvčího JTH Group však šlo o boj proti myšlence vytvořit něco hodnotného. „Bořit lze snáze, než tvořit,“ myslí si.