Podle Deníku N kriminalisté vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice. Seznam Zprávy s odkazem na policejní dokumenty napsaly, že skupina údajně ovlivňovala zakázky dopravního podniku, VZP i středočeských silničářů. Podle vyšetřovatelů si obvinění počínali mimořádně opatrně. „Používali zašifrované telefony, nechávali si odborně zjišťovat, jestli nejsou odposloucháváni doma nebo v autech, při hovorech pouštěli hlasitou hudbu a zapisovali si registrační značky těch aut, která se jim zdála podezřelá - pro případ sledování,“ uvedly Seznam Zprávy. Kriminalisté ale byli důkladní, policie sledovala nejen odposlechy.

Odpadky

Detektivové podle informací Novinky.cz procházeli také odpad vynesený z kanceláří podnikatele, díky čemuž našli papír s pravděpodobnými odměnami pro členy skupiny. Zdokumentovali také předání téměř milionu korun. „Detektivové na podzim roku 2020 vybírali odpad na adrese kanceláře Michala Redla. Našli tam útržky papírů, na kterých byly napsány poznámky: „21 F RAUDO, 380000 – 30000 = 350000:2 = 175000“. Policisté se domnívají, že šlo o rozdělování peněz mezi členy skupiny,” uvedl server Novinky.cz. Klíčová jednání se podle vyšetřovatelů odehrávala ve dvou bytech - v Revoluční a Dlážděné ulici. 

Podle Deníku N si Hlubuček s Redlem a Augustínem řekli developerovi, společnosti Nové Holešovice Development, o pět milionů korun. Jako prostředníka podle zjištění vyšetřovatelů využili někdejšího ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti dopravního podniku a společnosti Nové Holešovice Development.

„Řekl jsem, že nemám zájem“

Dvořák deníku potvrdil, že od něj Augustín chtěl zprostředkovat schůzku s developerem, o úplatku ale podle něj řeč nebyla. „Byl jsem osloven panem Dvořákem ze strany nějaké skupiny lidí s tím, že by mohli pohnout s jednáním o společném podniku. Řekl jsem jim, že nemám zájem,“ řekl Seznam Zprávám Serge Borenstein, jednatel společnosti Nové Holešovice Development s tím, že o pětimilionovém úplatku nemá informace. Podle informací Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, ze kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

Jedna z uplacených zakázek podle policistů, na které odkazují Seznam Zprávy, souvisí s IT službami, které dopravnímu podniku poskytovala společnost Uniprog Solutions. Její šéf Maroš Jančovič platil, jak podle serveru tvrdí detektivové, Redlově a Hlubučkově skupině miliony ročně, aby mohl pracovat pro dopravní podnik. Firma z toho navíc vytěžila další zakázky.

Redla policisté viní také z nakládání s drogami, podle serveru proto, že si přivedl do bytu společnici a nabídl jí kokain, který pak v průběhu noci společně šňupali.

Scheinherr: Dělal jsem jako by nic

Už ve středu náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že před dvěma lety na tutéž skupinu podal trestní oznámení. Ve čtvrtek pak popsal bližší okolnosti. „Zhruba před dvěma roky jsem dostal spolehlivou informaci, že tihle lidé požádali o mnohamilionový úplatek. Detaily vzhledem k vyšetřování říkat nemohu. Chtěli peníze za to, že nebudou ,házet vidle' do revitalizace okolí Holešovického nádraží, a úplně jasně si o ně řekli. A nejen to. V tom důkazu se objevila jak nová jména, třeba pana Augustina, tak jména stará – Martina Dvořáka, bývalého ředitele Dopravního podniku, který v něm působil za primátora Béma z ODS, a evidentně se kolem tučné kosti nepřestal točit,“ popsal Scheinherr.

S vyšetřovateli v Bartolomějské ulici pak podle svých slov strávil několik hodin, kde jim vše popisoval, a několikrát se s nimi potom sešel. „Po vzájemné dohodě s policií jsem dva roky kvůli naprostému utajení dělal jako by nic – aby nikdo z vyšetřovaných neměl tušení, že se kolem nich stahuje smyčka spravedlnosti. Dokonce jsem se s vyšetřovateli dohodl, že je lepší podezřelé z DPP neodvolávat, aby je policie měla pod kontrolou a získala tak dost důkazů z odposlechů a sledování,“ vysvětlil. 

O postupu ve vyšetřování podle svých slov neměl žádné informace a v posledních měsících prý začal ztrácet naději, že se něco vyšetří. „Včera jsem ale pochopil, proč to policistům trvalo tak dlouho. Chobotnice, kterou odhalili, je zřejmě gigantická,“ uvedl náměstek s tím, že není jasné, jestli spouštěčem bylo jeho trestní oznámení, nebo o nekalostech už policisté věděli. 

Uvedl také, že už v DPP byly zadány hloubkové audity, které mají podezřelé zakázky prověřit. Augustin už byl z představenstva odvolán, Hlubuček na člena dozorčí rady DPP ve středu sám rezignoval. Skončil taky ve stranických funkcích STAN i jako náměstek primátora a pražský radní.

Video
Video se připravuje ...

Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022). Aktu.cz

Fotogalerie
65 fotografií