„Jsi takový můj maják. Styčný bod. Od roku 2010 jsem od Tebe všechno odkoukávala. Můj velký vzor. Mentor. Ten nejlepší starosta Dolních Břežan, obce, kde jsem se svým mužem v jeho bytě chvíli bydlela, kde mi hladil bříško, když jsem čekala první dítě a z okna pozorovala, jak Břežany neuvěřitelně vzkvétají,“ sdílela emotivní vzpomínku na zesnulého kolegu středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na svém facebooku.

Podobných vyjádření lidí, kteří se zármutkem vzpomínají na oblíbeného politika, je na internetu více. Vznikají i kondolence psané vlastní rukou. Pro tuto příležitost nechal od úterního dne středočeský krajský úřad na Smíchově u jednoho ze svých vstupů zbudovat malé pietní místečko. Na stolku spolu s květinami, plápolající svící a černobílým portrétem Michalika se nachází též kondolenční kniha. A její strany se zaplňují dojemnými vzkazy.

Slova díků i soustrasti

Ty zanechávají nejen pracovníci úřadu, kde byl Michalik téměř 10 let zastupitelem a od roku 2020 též náměstkem hejtmanky. Slova díků a vyjádření soustrasti zde může zanechávat i široká veřejnost.

„Pana Michalika jsem vždy chovala ve velké úctě. Byl vždy pro mě poselstvím naděje na lepší zítřky. Uměl v lidech vidět jejich potenciál. Byl inspirací a mentorem. Měl dar uvádět sny ve skutečnost. Byl galantní a s ochotou rád pomáhal,“ zní jeden z čerstvých vzkazů, pod nímž se skví datum 15. června.

„Pane náměstku, děkujeme za vše,“ a „s velkou úctou děkuji,“ stojí na dalším popsaném listě. „TO se nemělo stát. Lidi jako Věšek by z tohoto světa neměli odcházet. Tolik plánů, životní energie. A ten jeho úsměv. Když se usmál, rozproudil v lidech krev. Budu na něho vzpomínat jen v dobrém.“

„Dovolte, abych Vám touto cestou vyjádřil hlubokou soustrast nad ztrátou milovaného člověka, kterého jsem si nesmírně vážil,“ uvádí další kondolence. „Věslav Michalik byl pro mě vzorem vizionáře a lídra, kterého tato země potřebuje.”

Krajský úřad Středočeského kraje zřídil u jednoho ze svých vchodů pietní místečko, kam mohou lidé nosit květiny, a vyjádřit svou soustrast nad ztrátou oblíbeného politika do kondolenční knihy. (15. červen 2022)
Autor: David Zima

Kondolují i „domácí“

Po smrti Michalika vyvěsil Krajský úřad Středočeského kraje také černou vlajku. Kondolenční kniha by měla být vystavená několik dní. Do smutku se zahalila i radnice Dolních Břežan.

„V přízemí obecního úřadu je umístěna kondolenční kniha, do které je možné vyjádřit lítost na úmrtím tohoto výjimečného člověka, který se významným způsobem zasloužil o rozvoj naší obce. Vyjadřujeme upřímnou soustrast celé rodině,“ uvedli na radničním webu místostarostové Lubomír Havel a Zdeněk Kovářík (oba STAN/Rozkvět).

Kromě kondolence ještě radnice připravuje speciální koncert na počest bývalého starosty, jenž stál v čele Dolních Břežan nepřetržitě od roku 2004. Mezinárodně uznávané Heroldovo kvarteto vystoupí 19. června v 18 hodin v zámecké kapli sv. Máří Magdaleny, přičemž k uctění památky Věslava Michalika zazní skladby ikon klasické hudby - Antonína Dvořáka a Franze Schuberta.

Co se přihodilo?

Nečekané úmrtí Michalika je zatím obestřeno otazníky. Podle informací Blesku zřejmě prodělal těžký infarkt, když byl na rodinném výletu na Vlčí hoře na Děčínsku.

„Zasahovali jsme u muže, který měl vážné zdravotní potíže. Bohužel přes veškerou snahu záchranářů a lékařů byla resuscitace neúspěšná,“ řekl Blesku bez bližších podrobností mluvčí letecké záchranky Ústeckého kraje Prokop Voleník. O datu posledního rozloučení zatím nebylo rozhodnuto. Podle hejtmanky Peckové by však měl pohřeb být veřejný.

Video
Video se připravuje ...

Krajský úřad Středočeského kraje zřídil u jednoho ze svých vchodů pietní místečko, kam mohou lidé nosit květiny, a vyjádřit svou soustrast nad ztrátou oblíbeného politika do kondolenční knihy. (15. červen 2022) David Zima

Fotogalerie
21 fotografií