Tramvaj se na poli za svodidly u dálnice D1 objevila 14. května 2019 dopoledne a vzbudila pořádný rozruch - nejprve nebylo zřejmé, jak a proč se tam ocitla, problémové bylo i její umístění s ohledem na to, že se nacházela v ochranném pástmu dálnice.

Na místě nakonec zůstala tři roky. Ještě koncem května 2022 ji řidiči, kteří si na neobvyklý úkaz u dálnice postupně zvykli, míjeli posprejovanou, ale celou, začátkem června 2022 ji však někdo rozřezal! Ve čtvrtek z ní zbývala už jen polovina.

Podle informací Blesk.cz tramvaj od firmy Domo Development koupil nový majitel, který ji nyní rozebírá. To také potvrdili policisté. „Máme to ohlášené, k trestné činnosti, vandalismu ale nedošlo. Majitel prodal tramvaj pravděpodobně do sběru, firma, která ji odkoupila, ji nyní rozřezává, během několika dní tramvaj z místa zmizí,“ řekla Blesk.cz mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová.

Nový majitel na místě ve čtvrtek tramvaj rozřezával autogenem. Uvedl, že tam pracuje už třetí den, od úterý. Oba předchozí dny ho prý po ohlášení řidičů přijeli zkontrolovat policisté, aby zjistili, zda se nejedná o vandalismus. Tramvaj po rozřezání naloží na náklaďák a odveze do sběru.

Když se tramvaj před třemi lety u D1 objevila, řada řidičů byla v šoku a hned na bizarní skutečnost upozornila policii. Ta případ začal a prověřovat a kontaktovala také majitele tramvaje, kterým se ukázala býtprávě společnost Domo Development. Ta je jedním z investorů projektu Komerční zóna Čestlice-Průhonice, jež má vzniknout právě na místě, kde tramvaj stála.

Firma pochybení odmítla

Tehdy se do toho vložil i tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Vůz byl totiž umístěn v ochranném pásmu dálnice, které je v oblasti 100 metrů od silnice. „Tramvaje na Václaváku zatím nemáme. Zato v ochranném pásmu dálnice D1 hned za Prahou už jedna stojí. Hned za svodidly, jen do ní nastoupit. Ale spíš to bude další pokus, jak obejít zákaz reklamy,“ uvedl s tím, že příslušný úřad bude řešit odstranění překážky. 

Firma však pochybení odmítla. „Nejedná se o reklamní zařízení a umístění je na dočasnou dobu. Podle naší analýzy neporušujeme žádný zákon. Naši tramvaj jsme umístili na svůj pozemek v dostatečně bezpečné vzdálenosti od silnice a nikoho tím neomezujeme ani neohrožujeme. Úřady jsme v předstihu informovali,“ uvedla tehdy firma ve svém prohlášení. 

Tramvaj s číslem 8603 původně patřila dopravnímu podniku a cestující po hlavním městě vozila od roku 1995. Roku 2017 ji DPP vyřadil z provozu a v květnu 2019 ji prodal soukromému subjektu. Sotva se objevila u dálnice, stala se terčem vandalů - někdo ji posprejoval. Firma vůz následně obalila černým igelitem, aby ji ochránila, i ten ale někdo poničil. Od té doby se na ní vandalové vyřádili ještě několikrát, teď už ale budou mít definitivní utrum.

Video
Video se připravuje ...

Tramvaj u D1 rozřezali. (9. června 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
37 fotografií