Před deseti lety, rovněž v květnu, zamotal se svým o rok starším bratrem Filipem hlavu chovatelům v bratislavské zoo. „Podařilo se jim rozplést venkovní síť nad výběhem, a vylezli ven,“ vzpomíná někdejší chovatel lidoopů Marek Ždánský. Podle něj jsou orangutani velmi zvídaví, šikovní, pečliví, vytrvalí a mají velkou sílu. V Zoo Praha se jim podařilo rozpojit dva díly nerezové sítě. Zpět do pavilonu se nechali nalákat na banán.

Letošní opáčko

Orangutani uprchli z venkovního výběhu, který má z pásů nerezové sítě stěny a strop. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka našli místo, kde byly pruhy sítě spojeny jen drátem, nikoli svorkami, které drží stejně jako svar. „Tam si to rozpojili a dostali se na procházku," řekl ředitel.

Orangutani se podle Bobka chvíli pohybovali po chodníku, pak se vrátili na střechu a nechali se, stejně tak jako před deseti lety, nalákat zpět do výběhu na banán. Nejdřív se vrátil samec Pagy, po něm odrostlá samice Diri a nakonec samice Mawar a sameček Kawi, jehož je Pagy otcem, doplnil ředitel.

Fotogalerie
36 fotografií