Vůbec nejdráže prodaným obrazem této avantgardní autorky na českých aukcích je od loňského dubna obraz Cirkus z 20. let minulého století, za který nový majitel zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun. Je na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR za obrazem Divertimento II Františka Kupky, který se prodal za 90,24 milionu korun.

Olej nazvaný Vidím, že má bílá stránka zezelenala, který pochází z pařížského období Toyen, zůstával dlouho v soukromé sbírce. V neděli se poprvé prodával v aukci. Jeho význam dokládá i fakt, že název obrazu byl použit na parte této surrealistické malířky.

Nového majitele má i zřejmě jediná malba bývalého českého prezidenta Václava Havla, vytvořená technikou akrylu na dřevěné desce. Za obraz z roku 1982 nazvaný Bílý kůň ve vesmíru zaplatil včetně přirážky přes tři miliony korun. K obrazu bylo přiloženo potvrzení pravosti psané Václavem Havlem, které je ze dne 3. března 2011, tedy téměř 30 let od vzniku díla a několik měsíců před úmrtím bývalého prezidenta a disidenta.

Olej Alfonse Muchy s názvem Sváteční portrét z druhé poloviny 20. let 20. století se vydražil za 7,26 milionu korun. Vyvolávací cena díla byla pět milionů. Na stejné ceně startoval i velkoformátový olej Emila Filly Baletka s květinami z let 1947 a 1948, který se prodal za konečnou cenu 8,7 milionu korun. Malíř na něm zachytil přítelkyni, sólistku Národního divadla.

„Za světový aukční rekord 2 360 000 Kč se také prodaly díla Tahiťanky od Maxima Kopfa a olej Tvar od Oty Janečka z roku 1962, který dosáhl částky 1 880 000 Kč,“ uvedla Sokolová.

Dražba se konala v novém sídle pořádající galerie v pavilonu Expo 58 v Letenských sadech, prodalo se přes 90 procent aukčních položek.

Fotogalerie
4 fotografie