Praha 3 vybrala firmu, která provede rekonstrukci Tachovského náměstí pod Vítkovem. Radnice si od rekonstrukce slibuje mnohem lepší veřejný prostor, který zároveň bude sloužit jako předpolí, nebo chcete-li jako vstup k Vítkovu. Pokud vše půjde jak má, mělo by být hotovo napřesrok.  Odhadované náklady byly 49 milionů korun. „Vysoutěžené náklady jsou ve výši 61 milionů,“ říká pro Blesk radní pro investice a majetek Jan Materna (TOP 09).

Ve středovém pásu se nachází nevyužívaná budova veřejných záchodků, která bude zbourána. Radnice na náměstí plánuje vybudovat novou středovou plochu, doplnit zeleň a zbourat opěrné stěny a mostek nad průchodem směrem na Vítkov. Úpravy mají zlepšit napojení na cyklostezku kolem Vítkova i na samotný vrch, kam má vést nové schodiště.

Trnitá cesta

Tato revitalizace má ale velmi krkolomnou historii, začalo se o ní mluvit už v roce 2009. Vznikla dokonce i studie, ale předpokládané náklady byly už tehdy 45 milionů korun, což projekt přesunulo takzvaně do šuplíku. „Tohle mě štvalo a doma jsme přemýšleli co s tím. Napadlo nás uspořádat mezi studenty architektury soutěž s tím, že náklady nesmějí přesáhnout 10 milionů Kč. Nápad jsme začali řešit s lidmi z baru Bajkazyl, který tehdy na náměstí sídlil. Zkušenostmi nám pomáhal i Tomáš Mikeska (někdejší místostarosta Prahy 3, který měl na starosti finance a místní rozvoj, poz. red.). Nápad jsme konzultovali s Adamem Gebrianem, ale příliš jsme neuspěli,“ popisuje Michal Vronský, nyní zastupitel Prahy 3, který tehdy ještě v politice nebyl.

První revitalizace, kterou protlačili místní

Gebrian jim tehdy vysvětlil, že sic studenti mohou mít neotřelé nápady a finančně by to mohlo být zajímavé, je kvůli nezkušenosti vysoká pravděpodobnost, že se jejich nápady nebudou dát zrealizovat. „Doporučil nám najít architekty, kteří na Žižkově žili a mají k místu vztah. Ty jsme měli následně přesvědčit, aby zadarmo vypracovali studii, kterou pak předložíme radnici, a zkusíme domluvit i skicovné. Prý by to byla první velká revitalizace veřejného prostoru, kterou si protlačili obyvatelé,“ vzpomíná.

Vronský a spol. se do tohoto nápadu opravdu pustili a nakonec se jim podařilo přesvědčit 5 studií, která vypracovala návrhy. „Návrhy jme donesli tehdejšímu radnímu pro místní rozvoj Ondřeji Rutovi (Zelení). Ten slíbil asi 200 tisíc jako skicovné pro zapojené architekty. Všechny návrhy pak byly oficiálně projednány příslušnými komisemi a výbory.“ Nakonec zvítězil ateliér OV-A, podle jehož návrhu bude náměstí hotové příští rok.

Fotogalerie
4 fotografie